Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. „Амнести интернешънъл“: През 2021 г. властите в България посегнаха на медиите

Общество

„Амнести интернешънъл“: През 2021 г. властите в България посегнаха на медиите

Амнести интернешънъл: През 2021 г. властите в България посегнаха на медиите - Tribune.bg
Снимка:

Страната ни продължава да се срива в класацията по свобода на словото, Рашков и Тошко Йорданов са споменати поименно

През 2021 година властите в България посегнаха на обществените медии. Това констатира правозащитната организация „Амнести интернешънъл“ в годишния си доклад за състоянието на правата и свободите.

В него България е спомената и в частта за правата на ЛГБТИ хората. Според доклада през 2021 година хората с различна сексуална ориентация в целия регион продължават да са жертва на дискриминация и насилие, като в България политици са били в основата на хомофобски деяния и изказвания. Споменат е случаят с Боян Расате, който като кандидат за президент извърши погром в офиса на ЛГБТИ център.

В частта от доклада за България се отбелязва, че редица негативни тенденции продължават да са валидни и вървят надолу.

„Свободата на медиите се влоши допълнително, защото журналистите бяха подложени на заплахи и сплашвания. Мигрантите и търсещите убежище се сблъскват с дискриминация. Домашното насилие се увеличи. ЛГБТИ хората бяха мишена на групи, враждебни към правата на малцинствата. Ромите са изправени пред широко разпространена дискриминация. Имало е системно малтретиране на настанените в социалните институции“, посочват от „Амнести интернешънъл“.

В доклада се казва още, че според българския Наказателен кодекс насилието, основано на хомофобски подбуди, все още не е признато за престъпление от омраза.

В раздела, който разглежда медийната свобода, е отбелязано, че състоянието на българските медии продължава да се влошава, а журналистите и независимите медии, които разследват престъпления и корупцията, се сблъскват със заплахи и клеветнически кампании, включително и от държавни служители.

В частта за медии са споменати смъртните заплахи, които получи Димитър Стоянов от „Биволъ“ и заплахите за отрязване на крайници, които отправи към репортер на Нова телевизия настоящият председател на парламентарната комисия по култура и медии Тошко Йорданов. Споменат е и вътрешният министър Бойко Рашков, който през май постави под съмнение журналистическата почтеност на двамата телевизионни водещи на бТВ и предложи те да бъдат отстранени от постовете си.

В доклада се подчертава, че не са последвали санкции за нито едно от изброените политически лица.

Като критика е посочено и намаляването на финансирането на БНТ и СЕМ.

„Европа се сблъсква с продължаващ възход на авторитаризма“, отбелязва още международната правозащитна организация в годишния си доклад.

„Амнести интернешънъл“ обвинява Русия в извършване на военни престъпления в украинското пристанище Мариупол.

„Обсадата на Мариупол, отказът да се позволи на населението да се евакуира, да избяга от града, вземането на мушка на цивилни, както показва разследване на „Амнести интернешънъл“, е равносилно на военни престъпления, каза Каламар“, каза генералният секретар на организацията Аниес Каламар, цитирана от Асошиейтед прес. Тя говори пред журналисти, представяйки годишния доклад на „Амнести интернешънъл“ за 2021-2022 година.

Това е сега реалността в Украйна, подчерта тя.

„Сегашната криза в Украйна, руската инвазия не е просто някакво нарушаване на международното право. Това е агресия, това е нарушаване на Хартата на ООН, от рода на това, на което станахме свидетели, когато САЩ нахлуха в Ирак“, заяви Каламар.   

Според нея нападението на Русия срещу Украйна е повторение на действията на Русия в Сирия.

„Катастрофалните последици за правата на човека, произтичащи от нахлуването на Русия в Украйна, не трябва да засенчват по-общите тенденции, които през последната година променят Европа по един смущаващ начин“, твърдят още в доклада си от „Амнести интернешънъл“.

През 2021 година държавите в Европа предприеха продължителна атака срещу защитата на правата на човека, взимайки на прицел мирни демонстранти, журналисти, правозащитници, съдебни органи и организации на гражданското общество, казва правозащитната организация.

Подчертано е и различното отношение към бежанците от Украйна и общата тенденция в областта на миграцията с укрепване на граници и изтласкване на мигранти.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати