Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Анализ на WWF: Водна криза в България до 2050 година

Общество

Анализ на WWF: Водна криза в България до 2050 година

Анализ на WWF: Водна криза в България до 2050 година - Tribune.bg
Снимка:

София е сред 50-те града в света, заплашени от сериозна водна криза до 2050 година, показва анализ на Световния фонд за дивата природа WWF, цитиран от БНР.

Това не е ново, но ситуацията от тази година повиши интереса към състоянието на водните ресурси и тяхната наличност за населението на Европа, коментира пред националното радио Стоян Михов, експерт по водите във фонда.

Анализите се базират на климатични прогнози за следващите 20-30 години.

„В повечето държави в неблагоприятна посока – увеличава се рискът част от населението да остане с много ограничени количества вода. Не само за битови и питейни нужди, но и за бизнеса и развитието на икономиката на държавите като цяло“, обяснава Михов.

По думите му България попада в една от най-червените точки на европейската карта: „Наред с по-голяма част от Южна Европа – основно Испания, Южна Италия и ние тук, на Балканите - България е с най-неблагоприятна прогноза.“

„Ние сме свикнали да мислим, че България е страна с много водни ресурси, с достатъчно реки, притоци, извори. Но като се погледне на глава от населението, България е под средното ниво за Европа, като наличност на вода. Изобщо не може да се сравнява с по-северните държави на континента. При нас се забелязва едно леко покачване на наличието на вода на глава от населението, но това е не защото има повече вода, а защото населението намалява драстично.“

Лицемерно е да се иска от обикновения гражданин да пести вода, при условие, че имаме огромни загуби по трасетата на водопреносната мрежа и най-вероятно сме рекордьори в Европа, изтъкна Стоян Михов.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати