Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Ананиев в Люксембург: Трябва да се запази възможностите за финансиране на здравеопазването с евросредства

Общество

Ананиев в Люксембург: Трябва да се запази възможностите за финансиране на здравеопазването с евросредства

Не бива да ограничаване на достъпа на пациентите до лекарства, смятат министрите, които обсъдиха Регламента за медицинските изделия

Необходимостта от запазване на възможностите за финансиране на здравеопазването със средства от европейските структурни и инвестиционни фондове подчерта министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на заседанието на Съвета на министрите на здравеопазване на държавите – членки на ЕС в Люксембург.

В рамките на дебата, свързан с улесняване на инвестициите за подобряване на здравните системи, министрите поставиха акцент върху нуждата от запазване на водещата роля на отделните държави в ЕС при определянето на инвестиционни приоритети в сферата на здравеопазването, както и върху повишаването на разходната ефективност, осигуряването на прозрачност за възможностите за финансиране и намаляването на административната тежест.

Министрите проведоха активен дебат и по внесената от Германия и Ирландия допълнителна точка в дневния ред относно Регламента за медицинските изделия. Редица делегации, включително и България, подчертаха необходимостта от своевременна подготовка преди влизане в сила на Регламента. Здравните министри призоваха Европейската комисия да положи максимални усилия, за да се избегне липса или недостиг на медицински изделия. Германия, Полша, България, Унгария, както и редица други държави-членки, заявиха готовност да бъдат удължени сроковете за влизане в сила на Регламента. Общото послание, отправено от здравните министри, беше, че влизането в сила на новата регулаторна рамка не следва да води до ограничаване на достъпа на пациентите до медицински изделия.

Министър Ананиев проведе двустранни срещи с колегите си от Испания, Германия, Унгария и Холандия, в рамките на които бяха обсъдени конкретни възможности и договорени дейности за обмяна на опит на експертно ниво по теми като трансплантации, донорство, организация на системата за здравно осигуряване и насоките за развитие на здравноосигурителния модел и за обмяна на добри практики. Българският здравен министър разговаря и с представителите на Обединеното кралство и Естония по теми от взаимен интерес.

В рамките на Съвета, на официална церемония, организирана от Европейската комисия, министър Ананиев и еврокомисаря Витянис Андрюкайтис подписаха Рамково споразумение за съвместни обществени поръчки за осигуряване на мерки за медицинско противодействие, една от които е преодоляването на трудности по снабдяване с ваксини.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още