Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Ангел Кунчев: Случаите на скарлатина и варицела ще намалеят до 2-3 седмици

Общество

Ангел Кунчев: Случаите на скарлатина и варицела ще намалеят до 2-3 седмици

Ангел Кунчев: Случаите на скарлатина и варицела ще намалеят до 2-3 седмици - Tribune.bg
Снимка:

В следващите две-три седмици ще се нормализира заболеваемостта от скарлатина и варицела и ще преминем към нормалната фонова заболеваемост. Това каза за БТА главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той участва в отбелязването на 75 г. от създаването на Световната здравна организация.

При носителство на скарлатина и при нормален контакт заразяването сред възрастни не е толкова лесно, както е сред децата в яслите и детските градини, където те са в много тесен контакт. Децата, които би следвало да се тестват за носителство, се определят във всеки конкретен случай, допълни той. Има много точна нормативна уредба кой и при какви условия се поставя под карантина, а отделно от това епидемиолозите от регионалните здравни инспекции разпореждат съответните мерки, допълни доц. Кунчев. Всичко зависи от това дали става въпрос за скарлатина или само за носителство, което е различно и рискът е различен.

Не беше неочаквано рязкото повишаване на заболеваемостта от варицела и скарлатина, тъй като три години имаше много строги противоепидемични мерки. Те са повлияли за по-ниското разпространение както на грип и ковид, така и на варицелата и скарлатината, и заболеваемостта тогава е била много по-ниска. Сега вече има контингент от деца, които не са боледували и беше ясно, че при нормализиране на ситуацията, те „ще се срещнат“ с варицела или скарлатина, посочи още доц. Кунчев.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети