Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Ангелкова: Очакваме 2018 г. да е най-успешната в цялата история на статистиката в българския туризъм

Общество

Ангелкова: Очакваме 2018 г. да е най-успешната в цялата история на статистиката в българския туризъм

Ангелкова: Очакваме 2018 г. да е най-успешната в цялата история на статистиката в българския туризъм - Tribune.bg
Снимка:

Отчитаме 5% ръст на туристите за зимния сезон

Към момента, още преди края на зимния сезон, той върви с ръст от 5% на чуждестранните туристи. Най-много посещения има от Гърция, Румъния, Турция, Македония, Сърбия. Големи ръстове бележат туристите от Великобритания. За Лято 2019 се очаква да бъде отбелязан ръст от 25% на британските туристи.

„Очакваме 2018 г. да е най-успешната в цялата история на статистиката в българския туризъм с над 9 млн. туристически посещения на чужденци. Отчитаме и 7,2 млрд. лв. приходи от международен туризъм за единадесетте месеца на миналата година – повече, отколкото за цялата 2017-а. Данните ще бъдат съобщени в края на този месец.“ Положителната статистика съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова пред bTV.

Само по инициативата Пловдив – европейска столица на културата 2019 г. се очакват близо 2 млн. туристи. Така ще дадем още една възможност да покажем многообразието на нашата страна пред света и потенциала на българския туризъм, каза министърът. И допълни, че събитието ще привлече вниманието и ще насочи погледите към страната ни не само на чуждестранните туристи, но и българите.

Тя акцентира, че през настоящата година фокус ще бъдат инвестициите в сектора и вътрешният туризъм. Ще бъдат организирани инвестиционни турове, които да запознаят бизнеса с възможностите на България като целогодишна дестинация.

По повод разрушаването на дюните в района на къмпинг „Смокиня“ министър Ангелкова беше категорична, че превенцията срещу подобни вандалски актове ще продължи и контролът ще е безкомпромисен. Независимо от режима на собственост, в Закона за защитените територии е записано, че дюните трябва да бъдат опазвани от всички. Законодателството предвижда до 3 години затвор и от 2 000 до 10 000 лв. глоба. Заради тази превенция е предвидено с промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие да се увеличи размерът на санкциите – до 50 000 лв. за юридически лица.

Министър Ангелкова коментира перспективите за развитие на ски зона Банско. Тя поясни, че за икономиката на страната е важно да се развива зимният туризъм не само на Банско, но и в Боровец, Витоша, Пампорово и курортите в Стара планина при спазване на действащото екологично българско и европейско законодателство. Тя уточни, че Министерството на туризма не е ресорното ведомство за приемане на планове за управление на националните паркове, както и за провеждане на концесионни процедури в планински курорти.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети