Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Ангелкова призова при нереализирана почивка да избираме ваучери до 24 месеца

Общество

Ангелкова призова при нереализирана почивка да избираме ваучери до 24 месеца

Ангелкова призова при нереализирана почивка да избираме ваучери до 24 месеца - Tribune.bg
Снимка:

Повечето компании в сектора предвиждат да съкратят персонала

Ако извънредното положение бъде удължено до 13 май, до 13 юни няма да могат да се възстановяват суми, които са предплатени с оглед на нереализирани почивки, съобщи пред БТВ министърът на туризма Николина Ангелкова.

Тя поясни, че се предлагат три опции - фиксирано алтернативно пътуване, ваучери за почивка до 24 месеца и възможността за възстановяване на сумата.

„Апелирам към всички потребители да приемат възможността да бъде издаван ваучер до 24 месеца, който да отговаря на това, което са платили“, каза Николина Ангелкова.

„На потребителите трябва да бъде гарантирано, че ако през тези 24 месеца туроператорът изпадне в неплатежоспособност, той да има възможност да претендира сумата да му бъде възстановена“, поясни още тя.

Проучванията към момента сочат, че повечето компании в сектора очакват загуби между 50 и 100%. Повечето от тях предвиждат да съкратят персонала или да го пуснат в неплатен или платен отпуск.

„Първо се предлага платен отпуск, след това неплатен, а накрая се минава към варианта съкращения. Само до 10% от компаниите за момента не предвиждат съкращаване на персонала“, поясни Ангелкова.

Чака се информация от Европейската комисия дали ще бъде одобрена по оперативна програма възможността за подпомагане до 50 000 лева на микро, малки и средни предприятия при определени условия, за да се окаже допълнителна помощ на сектора.

Министерството на туризма предвижда и кризисна рекламна стратегия, но основно се разчита на българските туристи. Затова и се обмисля само за тях това лято шезлонгите и чадърите на плажа да бъдат безплатни.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети