Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Лекарите се обърнаха към обществото: Нека стиснем още малко зъби, ще бъдем заедно със семействата си

Общество

Лекарите се обърнаха към обществото: Нека стиснем още малко зъби, ще бъдем заедно със семействата си

Снимка:

БЛС е против разхлабване на мерките преди Рождество

360лв. ще получават месечно от 1 ноември професионалистите по здравни грижи на първа линия, съобщи на брифинг председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров. Условието е да са на трудово правоотношение с личния лекар като парите ще се изплащат до края на епидемичната обстановка у нас. Решението ще бъде взето днес, каза здравният министър проф. Костадин Ангелов, който заедно с председателят на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева, председателят на БЛС и управителят на НЗОК проф. д-р Петко Салчев запознаха медиите с резултатите от срещата между министър-председателя Бойко Борисов.

Маджаров съобщи, че Лекарския съюз е против разхлабване на мерките преди Рождество Христово. Това според него е рисковано за здравната система.

Председателят на БЛС подчерта, че е съгласен антигенните тестове трябва да се приравнят с PCR. Проф. Ангелов очаква решение по този въпрос да бъде взето до края на седмицата. Той отново подчерта, че антигенните тестове ще са безплатни.

Д-р Маджаров от своя страна подчерта, че ако не се спазват мерките, ще стигнем до картините от Италия.

„На всички им стана ясно, че имаме необходимост да задържим темпа на запълване на болничните легла, особено тези в интензивните отделения. Ако не бяхме задържали този темп, който виждаме в момента, качеството на здравеопазването щеше неименуемо да падне“.

“Българските лекари се обръщаме към обществото: Нека стиснем още малко зъби, ще бъдем заедно със семействата си в по-тесен кръг, ще изкараме празниците, но не бива да допускаме случаи пациенти, нуждаещи се от дишане и няма къде да бъдат приети“. Проф. Петко Салчев заяви, че подкрепя министър Ангелов за удължаването на мерките, както и с минимум една седмица след новогодишните празници. "Тогава се падат и други празници и да не натоварваме здравната система", каза шефът на НЗОК.  

Брифинг в МЗБрифинг в МЗ


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още