Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Ангелов: Има готовност да получим 1 млн. ваксини на „Пфайзер“ от допълнителните количества, договорени от ЕК

Общество

Ангелов: Има готовност да получим 1 млн. ваксини на „Пфайзер“ от допълнителните количества, договорени от ЕК

Ангелов: Има готовност да получим 1 млн. ваксини на Пфайзер от допълнителните количества, договорени от ЕК - Tribune.bg
Снимка:

Има връщане на доверието към „АстраЗенека“

Днес приключва последната среща на ниво експерти, където България участва и където се обсъжда разпределението на допълнителни 10 млн. ваксини, договорени от ЕК. От тях  България ще получи 1 милион, заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов пред журналисти в Ямбол, предаде БНТ.

„Допълнителното количество ваксини, които ние ще поръчаме на „Пфайзер“ са милион и половина. Ще се опитаме доставките, които са за четвъртото тримесечие, да ги изместим за второ тримесечие. Затова преговаряме на експертно ниво и премиерът на високополитическо“, каза здравният министър.

По отношение на производството на ваксини в страната, министър Ангелов уточни, че става въпрос на една инициатива на ЕС - създаване на инкубатор HERA. Знаете, че България има изключителен опит в производството на ваксини. Надяваме се да бъдем одобрени в тази посока. Не искам да давам срок, защото винаги съм се ангажирал с изпълними и приложими неща“, обясни проф. Ангелов.

Той обясни, че има връщане на доверието към „АстраЗенека“. По думите му до настоящия момент са ваксинирани 5000 души с различни по вид ваксини. „Много е важно на този етап да не жертваме нито една игла, тъй като количествата ваксини, които пристигат в страната не отговарят на заявените предварително доставки“, подчерта той. Ангелов изрази надежда през тези 10 дни да се почувства ефект от наложените мерки. Все още обаче има проблем със спешните повиквания в Ямбол.  882 са в момента болните с коронавирусна инфекция в областта. От тях 138 са в болничните заведения, в които има разкрити COVID отделения. Ситуацията е организирана и нямаме притеснения. В Ямболската болница има положителна за COVID родилка и положително новородено. Предполага се, че то се е заразило или трансплацентарно или по време на раждането, което е било естествено, съобщи здравният министър. Има и две бренни с COVID.

Ангелов коментира и влизането на България в черната класация по смъртност. „Сравняваме няколко показатели, с показатели, които са несравними. Тестовете в България са по-малки, въпреки антигенните тестове. Ако тестовете са пропорционални с другите държави, ние няма да сме сред първите места“, заяви той.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати