Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Ангелов: Има известно намаляване броя на заболелите, може да отворим детските градини в понеделник

Общество

Ангелов: Има известно намаляване броя на заболелите, може да отворим детските градини в понеделник

Снимка:

Надделяват позициите на приравняване на антигените тестове с PCR, каза министърът

Наблюдава се известна тенденция на намаляване броя на заболелите и натиска върху лечебните заведения. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, след като връчи ключовете на 20 нови линейки на представители от Спешна помощ в София, Пловдив, Бургас, Варна, Добрич и Търговище. „40% е броят на позитивните тестове от изследвалите се. За да говорим за 40 на сто заболяемост значи, че цялото българско общество 40% от него са болни, което е невярно. 40 на сто е броят на тестовете, които са положителни, тоест хората, които са си направили тестовете, голяма част от тях са хора с оплаквания“, подчерта министърът.

Попитан дали наистина ще отворят детските градини и яслите на 14 декември, министърът отговори, че ако в четвъртък вечерта данните, които събират показват ясна и отчетлива тенденция на намаляване на заболелите, в петък ще има заповед за яслите и детските градини, само за тях, поясни проф. Ангелов. Ваксините ще бъдат у нас, когато имаме съобщение на Европейската агенция по лекарствата и разрешение от ЕК, очаквам ги не по-рано от началото на следващата година, повтори отново министърът. За нас е важно всеки, който има желание да получи ваксината и няма да има човек, който да има желание да се ваксинира и да не бъде ваксиниран, уточни още Ангелов

„В най-скоро време антигенните тестове вероятно ще бъдат приравнени с PCR тестовете и те също ще бъдат зачитане и ще станат част от ежедневната национална статистика“, допълни министърът. „Работим по въпроса с антигените тестове. Надделяват позициите в посока на приравняването им с PCR тестовете. Очаквам другата седмица най-късно експертите да ми дадат становище. На европейско ниво няма становище за приравняване на антигенните тестове с PCR. Има становище само, че в големи колективи могат да се използват за скрининг и да се потвърждават с PCR тест”, каза министър Ангелов и допълни, че ако експертите кажат, че може двата видове тест да се приравнят, той ще издаде заповед.

Ангелов предаде ключовете на новите линейкиАнгелов предаде ключовете на новите линейки

От вчера РЗИ проверяват и няма голямо струпване на хора в големите курорти, днес продължават проверките на студентския празник. Имаме информация, че в къщите за гости се подготвят различни видове тържества, които имаме данни, че биха нарушили противоепидемичните мерки, каза Ангелов.

Във всички области в страната системата работи. Ежедневно се увеличава броят на направленията, въпрос на време е всички лекари да се включат към софтуера на „Информационно обслужване“, същият ще е ефектът и от електронната рецепта. Всички аптеки трябва да се свържат към софтуера на Информационно обслужване. Обещал съм, че ще е факт до края на годината електронната рецепта, така че ще бъде, каза още Ангелов.  

Министър АнгеловМинистър Ангелов

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още