Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Ангелов: Има известно намаляване броя на заболелите, може да отворим детските градини в понеделник

Общество

Ангелов: Има известно намаляване броя на заболелите, може да отворим детските градини в понеделник

Ангелов: Има известно намаляване броя на заболелите, може да отворим детските градини в понеделник - Tribune.bg
Снимка:

Надделяват позициите на приравняване на антигените тестове с PCR, каза министърът

Наблюдава се известна тенденция на намаляване броя на заболелите и натиска върху лечебните заведения. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, след като връчи ключовете на 20 нови линейки на представители от Спешна помощ в София, Пловдив, Бургас, Варна, Добрич и Търговище. „40% е броят на позитивните тестове от изследвалите се. За да говорим за 40 на сто заболяемост значи, че цялото българско общество 40% от него са болни, което е невярно. 40 на сто е броят на тестовете, които са положителни, тоест хората, които са си направили тестовете, голяма част от тях са хора с оплаквания“, подчерта министърът.

Попитан дали наистина ще отворят детските градини и яслите на 14 декември, министърът отговори, че ако в четвъртък вечерта данните, които събират показват ясна и отчетлива тенденция на намаляване на заболелите, в петък ще има заповед за яслите и детските градини, само за тях, поясни проф. Ангелов. Ваксините ще бъдат у нас, когато имаме съобщение на Европейската агенция по лекарствата и разрешение от ЕК, очаквам ги не по-рано от началото на следващата година, повтори отново министърът. За нас е важно всеки, който има желание да получи ваксината и няма да има човек, който да има желание да се ваксинира и да не бъде ваксиниран, уточни още Ангелов

„В най-скоро време антигенните тестове вероятно ще бъдат приравнени с PCR тестовете и те също ще бъдат зачитане и ще станат част от ежедневната национална статистика“, допълни министърът. „Работим по въпроса с антигените тестове. Надделяват позициите в посока на приравняването им с PCR тестовете. Очаквам другата седмица най-късно експертите да ми дадат становище. На европейско ниво няма становище за приравняване на антигенните тестове с PCR. Има становище само, че в големи колективи могат да се използват за скрининг и да се потвърждават с PCR тест”, каза министър Ангелов и допълни, че ако експертите кажат, че може двата видове тест да се приравнят, той ще издаде заповед.

Ангелов предаде ключовете на новите линейкиАнгелов предаде ключовете на новите линейки

От вчера РЗИ проверяват и няма голямо струпване на хора в големите курорти, днес продължават проверките на студентския празник. Имаме информация, че в къщите за гости се подготвят различни видове тържества, които имаме данни, че биха нарушили противоепидемичните мерки, каза Ангелов.

Във всички области в страната системата работи. Ежедневно се увеличава броят на направленията, въпрос на време е всички лекари да се включат към софтуера на „Информационно обслужване“, същият ще е ефектът и от електронната рецепта. Всички аптеки трябва да се свържат към софтуера на Информационно обслужване. Обещал съм, че ще е факт до края на годината електронната рецепта, така че ще бъде, каза още Ангелов.

Министър АнгеловМинистър Ангелов

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати