Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Ангелов: Искаме максимално много българи да стигнат здрави до ваксините

Общество

Ангелов: Искаме максимално много българи да стигнат здрави до ваксините

Снимка:

„Аз не се радвам и не искам българите да бъдат излекувани, аз искам българите да бъдат здрави. Затова наложихме противоепидемичните мерки. Искаме максимално много българи да стигнат здрави до ваксината, много български граждани да останат живи.“ Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на редовния брифинг на НОЩ.

На 26 декември в България ще бъдат доставени 10 хил. дози от ваксината срещу COVID-19. На 27 декември във всички държави в ЕС ще започне ваксинацията.

Макар и бавно се движим надолу и това се отразява и на класацията, заяви главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

По заболяемост България е на 17-то място в ЕС и на 4-то място на Балканите. По хоспитализирани и смъртност сме на трето място в ЕС и на първо място на Балканите.

Министър Ангелов отчете, че процентът на положителни PCR тестове е 26%, а на бързите антигенни тестове - 14%.

Отчитаме тенденция към намаляване на използваемостта на леглата, подчерта още той. 42% от леглата за неусложнени пациенти са заети. Най-много са заетите легла в Бургас – 62%, във Варна – 60%, както и в Ямбол, и в Русе. 41% от интензивните легла са заети, като най-много е процентът в София град. Отчитаме това като изключително добра тенденция, отчете Ангелов.

Общият брой на заразен медицински персонал от началото на пандемията е 8661. Към момента положителните медици са 3311. В момента 176 медици има в лечебни заведения, от които 10 са в интензивни структури.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още