Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Ангелов: Личните лекари предоставят сертификата за поставена ковид ваксина от 1 февруари

Общество

Ангелов: Личните лекари предоставят сертификата за поставена ковид ваксина от 1 февруари

Снимка:

Продължават разговорите с ресторантьори и търговци за облекчаване на мерките

Личните лекари предоставят сертификата за поставена ковид ваксина от 1 февруари, съобщи на брифинг здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов.

„Електронният сертификат е факт. Гражданите с електронен подпис, които са близо 200 000 души, имат достъп до данните в електронното си досие и в момента. Чрез личните лекари, които ще го разпечатат, сертификатът може да се получи от 1 февруари“, уточни проф. Ангелов.

По думите му сертификатът за поставена ваксина няма печат и подпис, а се генерира автоматично от електронната ни здравна система и има QR код.

„Влиза се в системата „ХБГ сертификейт“, кликваме на иконката с телефон, обръща се камерата в обратна посока и излиза, че моят сертификат е валиден“, лично провери сертификата си здравният министър. Той уточни, че са направени няколко нива на сигурност на документа, за да се защити той от фалшификация.

„Сертификатът може да бъде проверен, излизат няколко числа и първите букви на името, деня на раждането и всички данни за ваксината и номера ѝ – национален референтен номер на ваксината. Злоупотребата е невъзможна. По отношение пациентското досие, видяхте докъде сме стигнали. Благодарим на фирмите, че интегрират софтуера на аптеките и се надяваме на по-голямо усилие от тяхна страна“, изтъкна министър Ангелов.

Той се ангажира към края на март да е възможно издаването на електронно направление за всички диагностични процедури от обхвата на доболничната помощ.

„Благодаря на колегите от „Информационно обслужване“. Решени сме да изпълним ангажимента и да доведем до завършен вид на системата, за да бъде в услуга на пациенти и лекари“, посочи здравният министър.

Относно визия на електронния сертификат, който се генерира у нас, той подчерта, че България не избързва преди ЕС да коментира такъв, тъй като страната ни е готова при поставянето на втората доза от ваксината всеки човек да получи документ.

„Колегите от „Информационно обслужване“ са положили усилие сертификатът да отговаря на всички нива на сигурност, за да гарант лесен достъп от всяка точка на света и мисля, че България е готова с този сертификат“, подчерта проф. Ангелов. Той увери, че в момента здравната система на България успява да се справи добре с контрола на пандемията, а по въпроса за свободното движение на хора в рамките на ЕС това е предмет на политическо решение.

„Запознахме премиера с темпа на ваксинация и предизвикателствата пред здравната ни система. Очертахме възможностите пред българската държава. За пореден път искам да кажа, че не съм човекът, който затваря бизнеси, но искам да гарантирам здравето на хората. Категорично не искам да плащаме цена с високата смъртност като преди време. Резултатът е видим за всички. Бяхме на водещо място по смъртност, а сега не сме там. Емоцията не е най-добрият съвет. Не бързаме за никъде“, коментира облекчаването на мерките срещу пандемията в страната проф. Ангелов. Според него до четвъртък ще продължат разговорите с представителите на ресторантьори и сдружения на търговци от МОЛ-овете, за да се обсъди темата.

„Сигурен съм, че ресторантьори и МОЛ-ове ще бъдат наши партньори. За да има хора за заведенията, те трябва да са живи и здрави“, припомни здравният министър.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още