Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Ангелов: Няма голям натиск върху лечебните заведения, доволни сме от резултатите

Общество

Ангелов: Няма голям натиск върху лечебните заведения, доволни сме от резултатите

Снимка:

Почти запазваме класацията си по заболяемост и смъртност

„Доволни сме от постигнатите резултати до момента, следим всяко едно число с необходимата загриженост и тревога. Следим нарастването на случаите, но, въпреки всичко, отчитаме и нещо, което към настоящия момент е добър знак – нямаме  голям наплив и натиск върху лечебните заведения“. Това съобщи на редовния брифинг на Щаба здравният министър Костадин Ангелов. „И в Кюстендил, и във Враца, където бях, видях, че колегите се справят, имат всичко необходимо, достатъчно свободни легла, лекарите работят спокойно“, допълни министърът.

„Това ни дава възможност да продължим уверено с плана, който следваме, с анализирането през 14 дни и с разхлабването на мерките, така че да не изпуснем ситуацията към настоящия момент“.

40% са заетите легла за неусложнени пациенти, 42% е заетостта на интензивните легла, съобщи министърът. Той отчете, че Благоевград, Разград, Силистра, София област и Хасково са с най-много заети легла за интензивни пациенти. „Опитваме се да държим пандемията на каишка, като отпускаме мерките на 14 дни. Разхлабвайки мерките през определен период от време, ние анализираме всички числа. Не можем да продължим да бъдем затворени още месеци наред. Има хора, които не издържат психически, заяви още проф. Костадин Ангелов.

Кунчев: Половината от страната е в „червената зона”

Няма особена динамика в ситуацията на Балканите и в Европа, каза от своя страна главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев:

„Почти запазваме класацията си по заболеямост и по смъртност, която за изтеклите 14 дни за България е 127,4 на 100 000, което отрежда 25-о място в ЕС и в Европейското икономическо пространство и 5-о място на Балканите“.

По отношение на смъртността – за България тя е 7,3 на 100 000 – 15-о място в ЕС. „Продължават България, Гърция и повечето скандинавски страни без Швеция да са в сравнително най-светлата зона. Продължава да е най-тежка ситуацията в Португалия, Чехия и някои от страните от Бенелюкс, като раздвижването в страната е в посока нови области да влизат в червената зона. У нас нови зони има в черния сектор – те са 14 на брой, а 10 са в оранжевата.

Тенденцията е ясна – има увеличение на случаите на COVID-19, съобщи председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.  24% е нарастването на случаите в сравнение с миналата седмица на базата на 100 хиляди души.

„Намираме се на нивата на около 22 октомври 2020 година. Кривата все още не е много остра, намираме се във фазата на бавно нарастване. Не е такъв случаят в Кюстендил обаче“, коментира ген. Мутафчийски. По думите му от 4 седмици смъртността е на приливи и отливи – между 7 и 9%. Нивата на смъртността отговарят на нивата на 5 ноември миналата година.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още