Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Ангелов: Нямаме недостиг на нито един медикамент от терапевтичните схеми за лечение на COVID

Общество

Ангелов: Нямаме недостиг на нито един медикамент от терапевтичните схеми за лечение на COVID

Снимка:

Здравният министър се срещна с търговци на лекарства

Нямаме недостиг на нито един медикамент от терапевтичните схеми за лечение на ковид, заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов след среща с представители на фармацевтичния бранш.

„Презапасяването с лекарства е това, което създава впечатление на недостиг“, подчерта министърът.

По негово указание до края на деня на интернет страницата на Изпълнителната агенция по лекарства ще бъде публикуван списък на всички аптеки, където ще бъдат разпределени количества нискомолекулярен хепарин. Ще бъдат оставени телефони за връзка с търговците на едро.

„Търговците на едро ще разпространят в аптечната мрежа нискомолекулярен хепарин. Бременните жени трябва да отидат с рецепта и документ, който да удостоверява генетичното изследване. Това се прави, за да няма злоупотреби“, увери министърът.

Проф. Ангелов увери, че на територията на страната има достатъчни количества от медикамента азитромицин.

„В аптеките има азитромицин, който в момента не се купува, защото е под различно търговско наименование, което не е разпространено“, потвърди здравният министър. Той се обърна към българските граждани, за да ги предупреди, че азитромицинът, който купуват за самолечение, е изключително опасен занапред, защото предизвиква антибиотична резистентност на микроорганизмите, които са в организма.

„Нека са спокойни гражданите, че имаме достатъчни количества, които ще бъдат разпространени и ще стигнат до всички бременни жени. Пациентите с коронавирусна инфекция, които имат нужда от терапия, тя им се изписва от общопрактикуващите лекари. Пациентите, които се нуждаят от лечение с антибиотици, с нискомолекулярен хепарин и дексаметазон, се настаняват и се лекуват в лечебните заведения. В лечебните заведения няма недостиг на медикаменти“, категоричен е министър Ангелов.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още