Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Ангелов: От четвъртък ще има медицински пунктове пред големите болници

Общество

Ангелов: От четвъртък ще има медицински пунктове пред големите болници

Снимка:

Навсякъде, където има лечебни заведения със 100 % собственост на държавата и такива с над 50% участие на държавата, това са всички големи и областни болници, пред тях до 6 ноември съм разпоредил да се направи организацията по поставяне на мобилни постройки, тип фургони – медицински пунктове. Това заяви здравният министър Костадин Ангелов, цитира от БГНЕС.

В четвъртък мисля, че в големите болници в София вече ще има такива пунктове, уточни министърът.

Той добави, че в тези мобилни постройки ще има екип лекар, сестра за консултации на хора, които имат нужда и не могат да стигнат до лекар или до личния им лекар, да може както да получат навременна консултация, така и да им бъде извършен бърз антигенен тест.

Идеята е максимално на много хора да бъдат направени такива тестове, за да се ориентираме каква е обстановката в страната, каза министър Ангелов.

Най-правилното, когато се извършват тестове, е хората които имат симптоми да се тестват. А на хората, които са били контактни почти винаги излизат тестовете отрицателни. Много рядко излизат положителни тестове на контактни хора. Всеки може да си направи тест на този пункт, който иска. Нека да няма обаче опашки, ако има струпване хората да носят маски. Нека мислим, че когато сме на разстояние под 1,5 м рискът съществува, каза още Ангелов.

От днес на разположение на Столичната регионална здравна инспекция ще бъдат 20 служители на Националния център по обществено здраве и анализи. Целта е те да подпомагат колегите си, ангажирани с държавния здравен контрол.

Националният логистичен център в МЗ вече работи, като днес на смяна е екип от УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“. Министърът припомни, че ролята на центъра е да съдейства за бърза връзка между институциите, лечебните заведения, регионални здравни инспекции и центровете за спешна медицинска помощ при възникване на затруднения в комуникацията между тях. „Този център не дублира дейността на спешна помощ. В този смисъл на телефоните в логистичния център няма да звънят граждани“, обясни проф. Ангелов.

В отговор на журналистически въпрос здравният министър посочи, че проверките в лабораториите и лечебните заведения продължават и където се установят нарушения, ще бъдат налагани санкции.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още