Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Ангелов: Отпускат се още 80 милиона лева за битката с COVID-19 до края на годината

Общество

Ангелов: Отпускат се още 80 милиона лева за битката с COVID-19 до края на годината

Ангелов: Отпускат се още 80 милиона лева за битката с COVID-19 до края на годината - Tribune.bg
Снимка:

Намираме се в сериозна фаза на епидемията. Двуседмичната заболяемост е над 300 на 100 000 души. Съгласно нашия план, който следваме при такава заболяемост правим реорганизация в медицинската помощ в страната. Това заяви на извънреден брифинг в МС министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

При тази ситуация се налага реорганизация на работата на медиците. 80 милиона лева ще бъдат отпуснати за битката с COVID-19, каза Ангелов. Новите мерки ще бъдат приложагани до края на годината като средствата ще бъдат насочени в етап доболнична помощ, а именно за укрепване капацитета на общопрактикуващите лекари. На джипитата ще бъдат отпуснати 5 млн. лева допълнително и отделно всеки от тях ще получи по 1000 лева, каза министър Ангелов. 

Ние разбираме усилията на нашите колеги – общопрактикуващите лекари, че стават все по-големи и натискът върху тях се увеличава с всеки изминал ден. По последни данни всеки трети от тестваните български граждани е положителен. По отношение на ДКЦ-тата, поликлиниките, в тях в София, в някои от тях и в по-големите градове в страната, където натискът е голям, ще бъдат разкрити допълнителни ковид зони, в тях ще работят лекар, сестра, лаборант и в тях ще се извършва клиничен преглед, тест за ковид, лабораторни изследвания за кръв, по преценка на лекаря и образно изследване на белия дроб. Tова прави около 3 млн. лв, допълни Ангелов. Екипът, който работи там, ще получава по 1000 лв. на човек на месец и по 10 лева отделно на човек, преминал през  КОВИД зоната като сумата се разпределя от шефа на ДКЦ-то.

В лечебните заведения пък се увеличава капацитет от 10 на 20 % за поддръжка на готовност за легла. В тези болници, които определим със заповед и които поддържат капацитет не по малко от 50% от леглата си, ще отпуснем допълнителни 50 млн. лева, които да бъдат за укрепване капацитета на тези структури. Допълнително с 15 млн. лева ще бъдат закупени тестове антигенни за тестване на пациенти, които имат нужда и проявяват клинична картина с вероятност за заболяване от ковид, добави Ангелов.

Мерките ще бъдат обсъдени утре на Министерския съвет. 

Очакваме с новите мерки да помогнем и да укрепим усилията на колегите на първа линия.

В срещата участват кметът Йорданка Фандъкова и шефът на Спешна помощ- София д-р Георги Гелев.

София от дни е трайно в червената зона, каза Фандъкова и всеки ден броят на хоспитализираните се увеличава.  Само днес са хоспитализирани 1252-ма души в София, от които 146 са в интензивни отделения, посочи кметът на града.

Има огромен натиск върху болниците в София. Колкото и да се увеличават леглата и капацитетът не можем да си позволим да поставяме болниците в тази ситуация, допълни Фандъкова.

Същевременно тя добави, че все повече българи спазват мерките срещу разпространението на коронавируса. Ако около 3000 са хората със съмнение за коронавирус на денонощие, то около 20% се нуждаят от лечение в болница, обясни директорът на Спешна помощ в София Георги Гелев.

От утре нещата ще бъдат значително подобрени. Искрено се надявам да се реши въпросът с недостига на легла. Никога не е имало над 500 адреса през деня и над 300 през нощта. Тези цифри показват, че сме достигнали своебразен рекорд, отчете още д-р Гелев.

 


Коментари (1)

Подобрено,какво?Лоби ли? Мислиха,мислиха и го измислиха!Семейните лекари,дори може да не знаят как изглежда болния,но ще получават същите пари,като тези,които по цял ден са между ковид-заразени и болни!Това е удар под кръста за докторите от първа линия,не че е първия,но е много некоректно!Парите в здравеопазването,така или иначе се изливат в свидетелите в здравеопазването,каквито всъщност са джипитата!Дерзайте,дъно няма!Утре,като започнат да напускат лекари от първа линия ,да не се чудите,какво е станало!
08.11.2020 18:48 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още
Актуална тема