Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Ангелов: Работи се по национална програма за пациенти с постковид синдром

Общество

Ангелов: Работи се по национална програма за пациенти с постковид синдром

Снимка:

Продължава оценката на типа и характеристиката на различните прояви

Работим по създаването на национална програма за пациентите с така наречения постковид синдром, посочи на парламентарен контрол министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Той напомни, че в изминалия вече едногодишен период, откакто в Европа беше регистриран първият случай на зараза с вируса SARS-CoV-2 , въпреки натрупаните знания за него, все още има много въпроси, които търсят отговор.

„Изследвания показват, че коронавирусната инфекция, засягайки органите и системите в човешкия организъм, предизвиква физически и психически последици за по-дълъг период - така нареченият постковид синдром", поясни министърът. По думите му в хода на лечението основно се овладява симптоматиката на дихателната система, сърдечно-съдовата система, нервната система, обмяната на веществата, което вероятно е последица от въздействието на вируса в тъканите на тези органи.

„Остатъчната суматична и функционална симптоматика и параметрите на промените в периода след боледуване са в процес на регистриране и изясняване. Продължава оценката на типа и характеристиката на различните прояви“, уточни проф. Ангелов.

Според него с участие на специалисти от различни специалности се обмислят варианти въз основа на натрупаните познания, опит, прецизна диагностика и изследвания да диференцират постковид симптоматиката с оглед на необходимостта от последващо амбулаторно, стационарно наблюдение и лечение.

„В момента заедно с болниците по рехабилитация се разработи клинична пътека, която предстои да бъде публикувана като допълнение на наредбата от основния пакет. Работим и по създаването на национална програма при натрупване на достатъчно знания и отговори на всички въпроси на експертите, за грижата за пациентите с така наречения ковид синдром", подчерта проф. Ангелов.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още