Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Ангелов: В началото на януари очакваме нова доставка на ваксини

Общество

Ангелов: В началото на януари очакваме нова доставка на ваксини

Ангелов: В началото на януари очакваме нова доставка на ваксини - Tribune.bg
Снимка:

Мерките срещу разпространението на заразата у нас имат ефект, убеден е здравният министър

В началото на януари очакваме нова доставка на ваксини, коментира пред БНТ здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов. „Ние не очаквахме ваксините, а се готвехме доста дълго време за тях. Най-голямата новина е, че ваксините са в България и ние изпълнихме това, което обещахме - те стигнаха до всяка област в България“, изтъкна проф. Ангелов.

По последни данни 1719 човека са се ваксинирали до момента. „Всеки желаещ ще бъде ваксиниран, като започнахме с медиците в лечебните заведения“, каза Ангелов. Той допълни, че голямата кампания относно процеса по ваксиниране ще започне не по-рано от средата на януари. Именно тогава се очакват и новите доставки.

„Желаещите да се ваксинират всеки ден стават все повече и повече“, похвали се проф. Костадинов.

Относно процедурата по поставяне на ковид ваксина той разясни, че лекарят ще съветва пациента коя е най-добрата ваксина за него. „Не очаквайте от мен или от министерството да е дистрибутор на определена ваксина“, подчерта проф. Ангелов.

Здравният министър увери, че се чувства отлично след поставянето на ваксината и няма оплаквания, освен неразположение на мястото на убождане.

„Моята цел е българският гражданин да бъде най-информираният европейски гражданин“, ангажира се здравният министър. По думите му в момента се разработва ново приложение, чрез което информацията да стига първо до лекарите и след това те да могат да отговорят на всички въпроси на пациентите.

„Надеждата е във ваксините, надеждата не е в плазмата“, посочи министърът. Той изтъкна, че мерките срещу разпространението на заразата у нас имат ефект.

„Намаляват заболелите, натискът върху здравната система е много по-малък, отколкото преди. Контролът не е спирал, мерките са ясни. Нашите институции - РЗИ, съвместно с полицията, пожарната и БАБХ, в мобилни екипи, ще извършват контрол навсякъде. Подавайте сигнали, в готовност сме да извършваме проверки денонощно“, призова здравният министър.

Проф. Ангелов отбеляза, че като общество сме длъжници на българските деца във връзка с решението да се затворят училищата по предложение на здравните експерти.

„Ще анализираме числата и тогава ще вземем решение как да постъпим с по-големите ученици. Има идея те да се редуват, но тепърва ще се обсъжда“, уточни министърът. Той ще запомни отминаващата година с усилията на колегите му в болниците да помогнат на заразените от ковид пациенти.

„Със сигурност и лекари, и сестри са уморени, но никой не се отказа“, категоричен е министър Ангелов. Здравният министър призна, че за тези месеци начело на здравната система е натрупал повече опит и повече вяра в лекарите, в сестрите и в близките си.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати