Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Антон Вълев: Ще има фалити на аптеки заради цените на тока

Общество

Антон Вълев: Ще има фалити на аптеки заради цените на тока

Антон Вълев: Ще има фалити на аптеки заради цените на тока - Tribune.bg
Снимка:

Практически никой не издава рецепти за COVID пациенти, поясни председателят на Националната аптечна камара

Предстоят фалити на аптеки заради високите цени на тока. За това предупреди пред БНР Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара. Цените на лекарствата са държавно регулирани и имат таван, а разходите за енергия се увеличиха драстично, поясни той.

„Ако сме един свободен бизнес, какъвто не сме аптечният бранш, ние бихме могли да калкулираме повишението на цената в цената на крайния продукт. При лекарствата не можем да го направим, което означава, че трябва да свием нещо. Какво ще свием – ще започнем да свиваме заплатите и в един момент някои ще окапят“, изрази опасенията си Вълев. 

„Практически никой не издава рецепти за COVID пациенти, режимът на изписване е нищожен“, посочи още Антон Вълев.

„Той така е направен, че почти никой не иска да се занимава с това. Продължава една резистентност от колегите лекари въобще да се виждат с пациентите. Така че ми е странно как лекар може да изпише лекарство за пациент, който не е виждал“, подчерта той.

„Не може всеки един пациент да го лекувате по един протокол и да имате три лекарства, които да се предлагат на всички“, заяви още Вълев. 

По думите му в аптеките вече има налични от щадящите тестове за коронавирус със слюнка.

„Периодично в края на една календарна година и в началото на следващата имаме недостиг на определени лекарства, което в повечето случаи се дължи на неадекватно планиране на медицинските представителства на самите фирми производители“, коментира Антон Вълев.

„Много често пациентите се фокусират върху точно една конкретна опаковка и решават, че това е само и единственото лекарство и няма нищо друго, което да го замени. На помощ трябва да дойдат фармацевтите, най-вече законодателството, което да легализира открай време исканата от нас ситуация, в която при наличие на генеричен заместител да може фармацевтът да ви отпусне това, което ще свърши работа, а не конкретното търговско име, което е изписано от лекаря“, посочи председател на Националната аптечна камара.

Вълев апелира „да спрем да се кланяме на конкретните търговски марки“ и обясни, че има лобистки текст в една от наредбите, който сега възпрепятства това.

„Имаме налични на пазара достатъчно генерични заместители“, увери той.

Относно недостига на „Пулмикорт“ Вълев уточни, че заради коронавируса лекарите са започнали масово да го предписват и извън предписанията му за деца и недоносени бебета, се предписва и на  възрастни, което е довело до свръхголямо търсене и бързо изчерпване на количествата.

„Това обаче не се случва само в България, това се случва в целия свят“, подчерта Вълев.

За цялата страна се получават по няколко хиляди опаковки, което е абсолютно недостатъчно, допълни магистър-фармацевтът. И в момента има проблем с антикоагулантите, подчерта Антон Вълев.

„Има някакви количества, които като влязат, веднага се изтеглят за болничния пазар и това не оставя нищо за свободния. Казусът е с това какви количества общо влизат в страната“, обясни той.

Специалистът е категоричен, че свръхпредписването на антибиотици е било истерия. По думите му този период е отминал.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати