Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Археолози откриха древна крепостна стена в морето край Несебър

Общество

Археолози откриха древна крепостна стена в морето край Несебър

Снимка:

Древна крепостна стена, строена преди повече от 2500 години откриха археолозите край Несебър. Руините са били открити по време на подводна експедиция от екип от Центъра за подводна археология. Находката е била скрита под дебел пласт от пясък и мидени черупки, съобщи д-р Найден Прахов, който е участвал в проучването на залива. Според него тя е била посторена доста преди създаването на древна Месамбрия, съобщава „Монитор“. Историците предполагат, че намерените под водата крепостни стени са част от античен град, потънал в морето. Всеизвестно е, че малкия полуостров, върху който е разположен Несебър в миналото е бил доста по-голям. Морските вълни са отнемали в продължение на векове по малко от сушата, докато водата е погълнала изцяло античното селище заедно с крепостните му стени.

"В морето има останки от античния потънал град. Близо 1/3 от древна Месамбрия днес е под водата. Открити са внушителни съоръжения от всички зони на акваторията на Несебър. Тук са едни от най-впечатляващите. От пет години правим проучвания, но чак сега попаднахме на стената, която издирвахме. Това е така наречената тракийска стена. Тя е открита през 70-те години на миналия век от Люба Огненова – първият подводен проучвател на Мсамбрия и датирана от нея от преди основаването на гръцката колония", разкри д-р Прахов от Центъра за подводна археология.

"Това е структурата, която е на най-голяма дълбочина - между 5 и 6 метра и това я прави най-дълбоката антична структура по цялото западно крайбрежие на Черно моаре. Изградена  е от големи квадри с дървена конструкция под тях. Водната среда е запазила добре органичния материал. Няколко години се опитвахме да я намерим безуспешно. Тази година направихме разкопки на едно равно дъно и я открихме под много дебел пласт от мидени черупки и рапани. Документирахме я със съвременни методи и взехме проби от дървото, за да определим дали е строена преди гръцката епоха или е от времето на античния град, т.е. от първите векове на древна Месамбрия – 5-4 век преди Христа", каза още Найден Прахов.

Екипът от подводни археолози е работил с голям сонда на драгажен кораб. В близост до потъналата крепостна стена е открито и древното пристанище на града с два големи вълнолома, които са най-масивните потънали археологически обекти известни до момента.  


Топ новини

виж още

Актуална тема