Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Археолози откриха златно съкровище край Девня

Общество

Археолози откриха златно съкровище край Девня

Археолози откриха златно съкровище край Девня - Tribune.bg

При проучването на древния град Марцианополис в землището на девненския квартал „Река Девня“ археолози откриха златно монетно съкровище, съобщиха от Регионалния исторически музей във Варна.

До този момент са извадени 12 златни монети на император Теодосий II (408-450 г.), а 13-тата е на съпругата му Елич Евдокия. Те са били укрити при унищожаването на Марцианопол от хуните, обясни ръководителят на археологиеската експедиция, д-р Христо Кузов.

До този момент са извадени 12 златни монети на император Теодосий II (408-450 г.), а 13-тата е на съпругата му Елич Евдокия. До този момент са извадени 12 златни монети на император Теодосий II (408-450 г.), а 13-тата е на съпругата му Елич Евдокия.

Вече от няколко години насам държавата и Община Девня съвместно финансират разкопките в историко-археологическия резерват „Марцианополис“, като обект на проучването досега беше инсулата (карето) западно от Музея на мозайките. Мястото, на което е открита сензационната находка, обаче е ново и разположено в района на болницата. И тъй голяма част съкровището е все още е под земята, в момента Община Девня задвижва поставянето на наблюдателни камери и прожектори в района, за да бъде осигурена неговата безопасност.

Става ясно, че това е второто монетно съкровище, открито в землището на кв. „Река Девня“. Първото е намерено случайно още през 1929, но скоро се оказва, че именно то е едно от най-големите съкровища в световната история, състоящо се от 100 000 сребърни римски монети (около 350 кг.) от времето на Марк Антоний. Съществуват предположения, че е представлявало градската хазна на Марцианопол и е било укрито при разграбването и опожаряването на града от готите и карпите.

„Трябват ни още средства, за да разширим разкопките. Държавата отпусна 19 хил. лева, но те ще се окажат недостатъчни, защото се налага да продължим извънредно с археологическите проучвания”, каза още д-р Кузов.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати