Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Архимандрит Никанор подаде молба за напускане на църквата след избора на Даниил. Патриархът му върна оставката

Общество

Архимандрит Никанор подаде молба за напускане на църквата след избора на Даниил. Патриархът му върна оставката

Архимандрит Никанор подаде молба за напускане на църквата след избора на Даниил. Патриархът му върна оставката - Tribune.bg
Снимка:

Както се зарече в неделя след избора на Даниил за патриарх на Българската православна църква, архимандрит Никанор пусна молба да бъде освободен като игумен на Църногорската света обител и като клирик на Софийската епархия и на БПЦ.

Вчера Никанор обяви намерението си да напусне църквата, да се замонаши и го обясни с избора на нов духовен водач, който „протекъл като по учебник на КГБ“.

„Човекът, избран за патриарх на България, няма необходимите за мен квалификации. Позициите, които има като Първосвещеник, чисто църковните му позиции, не отговарят на църковното учение на БНР. Моралните му позиции, с които на практика оправда руската агресия в Украйна, за мен надхвърлят границите на съвременната човешка етика. „Българската църква се води от човек, който върви в различна посока от тази, която България следва днес“, каза отец Никанор. По-късно написа: „Поради несъгласието си с някои еклисиологични и етически позиции, заемани досега от Негово Светейшество, днес ще внеса в деловодството на Софийска св.митрополия молба да бъда освободен от клирическо служение тук, защото смятам, че така е нужно. Докато не бъда освободен от послушанието си ще изпълнявам, както и досега, старателно своите отговорности, и продължавам да работя за организирането на Шестия Църногорски събор 2024!“, добавя архимандритът.

 

Патриарх Даниил обаче не е приел оставката му „Връчих лично молбата си за освобождаване на Негово Светейшество патриарх ДАНИИЛ.

Негово Светейшество НЕ Я ПРИЕ. Точка“

Патриархът покани архимандрита на среща, но не се уточни кога и къде ще се проведе тя. Негово Светейшество коментира развръзката, цитиран от БНТ, така:

„Бог дава разум, защото с разговор, когато възникват проблеми свети апостол Павел казва „изяснявайте противоречия, не оставяйте дявола между вас“, ние сме хора, можем да разговаряме и защо дяволът трябва да държи нашите души, когато Господ ни е дал свобода. Така да усвояваме тази свобода.“


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати