Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Арт галерия „Нюанс“ представя „Иван Георгиев – Рембранда – познатият и непознатият“

Общество

Арт галерия „Нюанс“ представя „Иван Георгиев – Рембранда – познатият и непознатият“

Арт галерия Нюанс представя Иван Георгиев – Рембранда – познатият и непознатият - Tribune.bg
Снимка:

През 2023 година се навършват 85 години от рождението на емблематичния и мистериозен художник

Арт галерия „Нюанс“ представя „Иван Георгиев – Рембранда – познатият и непознатият“ – отдавна планирана и дълго подготвяна изложба с едни от най-добрите произведения акварел и живопис на емблематичния и мистериозен художник Иван Христов Георгиев.

През 2023 година се навършват 85 години от рождението на художника. По този повод галерия „Нюанс“ отдава своята почит към огромния труд на този незаслужено непознат виртуоз на българската живопис от втората половина на ХХ век.

Арт галерия „Нюанс“ Арт галерия „Нюанс“

Иван Георгиев е представител на независими течения в живописта по време на социализма и първите години на Прехода, период от изключително значение за визуалните изкуства в страната. Още от завършването на образованието си в Академията Рембранда решава да се отдели от светския живот и никога да не покаже своите работи приживе.

От една страна, това негово решение лишава публиката от възможността още от самото начало да оцени неговия неповторим талант и визионерство, но от друга, дава на художника свободата, без която едва ли би могъл да изрази по този начин своите търсения и вълнения.

Голяма експозиция на автора не е правена от 2008 година, когато Софийската градска художествена галерия прави ретроспективна изложба по случай 70 години от рождението му, а интересът към работата и личността му е нестихващ.

В рамките на изложбата „Иван Георгиев – Рембранда – познатият и непознатият“ могат да бъдат видени произведения от частната колекция на Александър Георгиев – колекционер с неповторим усет към неконюнктурно за времето си изкуство. Благодарение на делото му са съхранени цели колекции от работите на едни от най-значимите, но често непознати художници.

Арт галерия „Нюанс“ Арт галерия „Нюанс“

Сред тях са и тези на Иван Георгиев – Рембранда.

Картините, включени в експозицията представят цялостен поглед към изключителното творчество на художника.

Ако и вие искате да се докоснете до загадъчния свят на този голям български творец, заповядайте в Арт галерия „Нюанс“ на ул. Иван Денкоглу No 42.

Изложбата „Иван Георгиев – Рембранда – познатият и непознатият“ продължава до 19 март.

Арт галерия „Нюанс“ Арт галерия „Нюанс“


Последвайте ни в Google News

 

Етикети изложба
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети