Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Асоциацията на заведенията обявиха бойкот: Няма да затваряме, това е гражданско неподчинение

Общество

Асоциацията на заведенията обявиха бойкот: Няма да затваряме, това е гражданско неподчинение

Асоциацията на заведенията обявиха бойкот: Няма да затваряме, това е гражданско неподчинение - Tribune.bg
Снимка:

Транспортният бранш се готви за общонационален протест на 28 септември

Членовете на Асоциацията на заведенията няма да се съобразят със забраната за затваряне на баровете след 23 часа, каквато е новата заповед на здравното министерство. Това обяви Ричард Алибегов, председател на организацията, съобщава БНР:

„Това е форма на гражданско неподчинение, позволено е от закона, в този случай ние ще ползваме тази форма, за да защитим нас и служителите си. Ние няма да затворим в 23 часа, а нощните заведения ще отворят. Сега има аспект, в който нощните заведения все пак в понеделник и вторник не работят, но от сряда, четвъртък те ще отворят врати“, поясни Алибегов.

Според Евгени Зумпалов от Асоциацията на заведенията очакваните 420 милиона лева за компенсация при затваряне на заведенията няма да стигнат, а и не всички ще могат да ги получат.

Според него служебното правителство е излъгало, че здравните мерки ще вървят с икономическите:

„Нямаме никакъв друг избор, освен да протестираме „до дупка“. Ние сме до стената, от днес на улицата са 300 хиляди, непрекъснато правим едно и също упражнение и това упражнение не работи. Това е определение за идиотизъм – да повтаряш едно и също нещо и да очакваш различен резултат“.

За днес има планирани протести в Русе, Добрич и Хасково. Очаква се протестиращите там да блокират възлови кръстовища.

Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията изпратиха и отворено писмо до Радев като главният виновник за назначаването на служебното правителство. 

„За огромно съжаление, институциите останаха „глухи и слепи“ за сочените от нашия бранш проблеми и предлаганите от нас механизми, пишат те. 

„Предвидимост и спокойствие за социално и икономическо подпомагане няма и безбройните медийни изяви и твърдения от страна на представители на служебния кабинет, че мерки в подкрепа на бизнеса също ще бъдат предвидени, остават само празни обещания“, казват от организациите.  

Те пишат още, че политическата и морална отговорност е на назначеното от Радев служебно правителство. Те настояват за отмяна на мерките и спешна ревизия на Националния оперативен план за справяне с пандемията, за да се премахнат заложените в него дискриминационни и лишени от житейска и медицинска логика ограничения.

Представители на заведенията готвят голям протест утре в 15:00 часа пред НС. Той ще бъде подкрепен и от други браншове - автобусни превозвачи, представители на увеселителни центрове и театрални школи.

От Асоциацията на шофьорите обявиха, че ще излязат на национален протест на 28 септември. Те настояват за среща с президента Румен Радев. От 10 септември таксиметровите шофьори също ще бъдат в стачна готовност. 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати