Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Атакува ни нов парвовирус, известен като "вирус на шамара"

Общество

Атакува ни нов парвовирус, известен като "вирус на шамара"

Атакува ни нов парвовирус, известен като вирус на шамара - Tribune.bg
Снимка:

Нов вирус започва да циркулива в страната ни, предупреждава д-р Мирослава Киселкова, експерт от РЗИ-Бургас, където вече има регистриран случай на заболяването - Парвовирус B19, известен още като "вирус на шамара" заради специфичните обриви по бузите. За вируса няма ваксина, но преболедувалият получава доживотен имунитет.

Характерно за паровируса е обривът по лицето, болки в стави и мускули, темпратура. Инфекцията е силно заразна при децата, а обривът, който причинява, е характерен по лицето. Въпросният обрив прилича на плесница по бузата и затова инфекцията е известна като "вирус на шамара". Тя протича леко при малките пациенти, в повечето случаи, но е опасна за възрастните хора с анемия, отслабена имунна система или при бременни жени.

Доц. Атанас Мангъров коментира за "Труд", че рядко се случват усложнения при деца като миокардит, но и такива не са изключени. Все пак това е автоимунна реакция на организма. Той обясни, че парвовирус B19 е особено опасен при бременни, където може да доведе до трайни увреждания на плода. Освен изброените симптоми - обрив, температура и болки в ставите, при децата, може да се проявят още разстроен стомах, главоболие, хрема. Обривът е ярко червен и обхваща двете бузи на детето, като се разпространява по торса, крайниците, стъпалата и на други места, обривът може да бъде и сърбящ, особено по стъпалата.

Характерният обрив за вируса се проявява в края на заболяването и е възможно да бъде объркан с други вирусни обриви, които са свързани с прием на лекарства. Обривът може да се появи и да изчезне до три седмици, като става по-видим, когато детето е изложено на екстремни температури или прекарва време на слънце.

Възрастните обикновено не развиват обрив по бузите. Вместо това, най-изявеният симптом на парвовирусна инфекция при тях е болката в ставите, продължаваща от няколко дни до седмици. Най-често засегнатите стави са тези на ръцете, китките, коленете и глезените. Болестта е заразна през седмицата преди появата на обрива. След като вече се появи обривът, пациентът не се счита за заразен и не е необходимо да бъде изолиран.

Лекарите допълват, че миенето на ръцете е добра превенция срещу предаване на всякакви вируси. Допълват, че инкубационният период на заболяването е между 1 и 12 седмици.

Вирусът не е непознат за страната ни, но не е толкова често срещан, защото предизвиква по-леки заболявания, които не толкова често се диагностицират и трудно се различава от останалите болести със същите симптоми. Ако има нещо характерно за заболяването е, че то не представлява особен медицински проблем, защото в 99% от случаите протича много леко и не се нуждае от някакво особено лечение или приемане в болница.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати