Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Атанас Добрев призова ловците стриктно да спазват ловна и санитарна дисциплина

Общество

Атанас Добрев призова ловците стриктно да спазват ловна и санитарна дисциплина

Атанас Добрев призова ловците стриктно да спазват ловна и санитарна дисциплина - Tribune.bg
Снимка:

Започва ловният сезон за дребен пернат дивеч

Заместник-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев призова ловците да спазват санитарна дисциплина. Той се обърна към тях да прилагат неотложните мерки за неразпространение на Африканската чума по свинете по време на ловните излети този сезон.

От днес официално започва ловният сезон на дребен пернат дивеч - пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина.

Заместник-министърът взе участие в направения инструктаж на ловците в землището на село Баново, община Суворово, област Варна.

Той пожела наслука на всички ловци и здраве на тях и семействата им, като подчерта че най-важното е опазването на човешкия живот и затова ловците не бива да забравят, че на първо място стои безопасността – тяхната, на колегите им и на околните. Той подчерта, че през този сезон ловът ще трябва да се провежда с особена осторожност предвид усложнената епизоотична обстановка от навлязлата зараза от африканска чума по свинете. Затова той призова всички български ловци към умереност и спокойствие при излетите.

Заместник-министърът подчерта, че ще трябва да се спазват и задължителни санитарно-хигиенни правила, като се почистват и дезинфекцират обувките след ловните излети с вода и сапун при напускане на ловните територии и преди навлизане в населени територии, както и да се почистват и дезинфекцират ловните стикове и съоръжения и ловното облекло. Необходимо е да се прибират в обезопасени опаковки и да не се изхвърлят в природата и на нерегламентирани места битови отпадъци след консумирана храна, за да се предотврати възможност за разнасяне на заразата. Зам.-министър Добрев припомни и молбата към българските ловци при намиране на трупове на диви прасета или други животни, или такива с нетипично поведение, незабавно да се обадят на телефон 112 и да информират най-близкото горско или ловно стопанство или дирекция по горите, за де се предприемат съответните действия.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети