Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Атанасова: Над 10 хил. пенсионери ще бъдат съкратени от администрацията

Общество

Атанасова: Над 10 хил. пенсионери ще бъдат съкратени от администрацията

Снимка:

Смяната на едни хора с други не е реформа в администрацията, смятат от КТ "Подкрепа"

„Над 10 хиляди пенсионери ще бъдат съкратени от администрацията от догодина. Така държавната администрация няма да стане по-добре работеща, а напротив.“  Това каза в ефира на Нова нюз Кремена Атанасова от КТ „Подкрепа“.

„Съкращенията ще направят работата на администрацията непосилна. Отново ще се влезе в омагьосания кръг, администрацията ще бъде сложена на трупчета, а обществото ще е недоволно от услугите. Смяната на едни хора с други не означава реформа.“, обясни тя.

Атанасова коментира още, че към момента бройката на администрацията е 142 хиляди души, като 11 хиляди и 200 са незаетите места.

„Освобождаването на хората се случва без предизвестие, не е ясно кое налага тази спешност. Вероятно целта е да се удовлетвори общественото очакване, което Асен Василев създаде. Възможно е и да има бюджетни причини- обезщетенията да бъдат изплатени в рамките на тази календарна година“, каза още тя.

Според Кремена Атанасова след планираните съкращения в държавната администрация от догодина, редица дирекции ще станат на практика нефункциониращи. По думите й предвидената наредба няма да направи администрацията по-добре работеща, а напротив.

„Някои звена ще останат необезпечени с кадри. В една софийска дирекция например ще се освободят директорът, счетоводителят и касиерът. Това са длъжности, които не могат да бъдат заместени с други хора. Един конкурс за назначаването на нови отнема между един и три месеца. Т.е дейността на някои дирекции няма да се извършва няколко месеца“, обясни тя.

„Според миналогодишните данни свободния щат в администрацията е около 10%, колкото ще бъдат и съкратените пенсионери“, коментира още Атанасова.

„Една от основните причини за липсата на кадри остава ниското възнагражадение“, допълни тя.  


Топ новини

виж още

Актуална тема