Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Атанасовден е, зимата си тръгва

Общество

Атанасовден е, зимата си тръгва

Атанасовден е, зимата си тръгва - Tribune.bg
Снимка:

Имен ден празнуват Атанас, Атанаскa, Tанас, Hасo, Hася

Православната църква почита днес паметта на свети Атанасий Велики. Той е духовен наследник на свети Антоний. Роден е в бедно семейство, още на 23 години е ръкоположен за дякон, а след това получава и епископски сан. Той е един от участниците в Първия вселенски събор, който се е провел в град Никея през 325 г. Става архиепископ на град Александрия. Включва активно в борбата срещу арианската ерес. 

Празникът е известен като Атанасовден. В народните представи Свети Атанасий господства над зимните студове, над снеговете и ледовете. Според легендата той се качвал на своя бял кон, обличал бяла копринена риза и се провиквал от Балкана: "Иди си, зимо, идвай лято!". Събличал си кожуха, за да дойде лятото. 

Според българската народна традиция на Атанасовден се коли черна кокошка, а гозбата се раздава, за да се изгонят болестите. На някои места в България на този ден се палят огньове, които всички прескачат за здраве.

Според друга легенда св. Андон и св. Атанас са братя и са господари на чумата и на други тежки епидемични заболявания. Затова и през двата празника, които са един след друг, не се подхваща домакинска работа.

Имен ден празнуват Атанас, Атанаскa, Tанас, Hасo, Hася.


Етикети зима, болести

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати