Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Аврамова: Не е време за политиканстване. Трябва отговорност и единство

Общество

Аврамова: Не е време за политиканстване. Трябва отговорност и единство

Снимка:

В тази ситуация не трябва да се политиканства, трябва да бъдем отговорни и единни, за да се справим. Това заяви пред NOVA регионалният министър Петя Аврамова. По думите ѝ в пандемията експертите трябва да взимат решенията, политиците да се съобразяват с тях. „Така че да запазим живота и здравето на хората“, обясни министър Аврамова.

Тя даде подробности и за стълба „Зелена България”. „Няма безплатни дейности. Това е програма за енергийна ефективност. Тя ще включва изолация, подмяна на дограма и топлоизолация на покриви. Ще включва и интелигентни решения – възобновяеми източници на енергия”, обясни Аврамова. И допълни, че по програмата ще има съфинансиране - 5 или 10%, но то ще бъде поето по други механизми. Разработвали се четири варианта.

„За нас е ясно, че хората, ако трябва да извадят дори 5-10 лв. от джоба си, винаги ще има в един вход някой, който да блокира цялостното изпълнение. А ние не искаме програмата да бъде блокирана”, каза още Аврамова.

Програмата трябва да стартира през април 2021 г. През първите две години трябва да бъдат договорени голяма част от средствата, обясни министърът.

Относно строителството на магистрала „Хемус” Аврамова каза, че до момента има осигурени средства за пътя до Велико Търново, както и частично за 7-ми и 8-ми участък, където сега тече проектантска дейност.
„До този момент не мога да кажа колко ще струва магистралата от Боаза до Буковци и Белокопитово, където се работи в момента, тъй като нямаме изготвени технически проекти за целия участък", добави тя.
На „Струма” е прокопан 2/3 от тунела „Железница”, работи се и на моста преди това. „За Кресненското дефиле има процедура за избор на изпълнител”, каза министърът.

Днес може да бъде пуснато и движението по ремонтираните 12 км от „Тракия” в посока Бургас. Общо 53 км ще бъдат ремонтирани.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още