Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. АЯР: Готови сме да продължим лицензирането на АЕЦ „Белене“

Общество

АЯР: Готови сме да продължим лицензирането на АЕЦ „Белене“

АЯР: Готови сме да продължим лицензирането на АЕЦ Белене - Tribune.bg
Снимка:

Досега издадените лицензи за централата са валидни и няма правни пречки за строежа ѝ, смята шефът на ядрената агенция

Ние имаме готовност да продължим лицензионния процес за АЕЦ „Белене“ оттам, откъдето той беше прекратен през 2012 година“. Това каза за Tribune.bg ст.н.с. д-р Лъчезар Костов, председател на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) при представяне на дейността на агенцията за 2018 г. Той обясни и че досега издадените лицензи за атомната централа са валидни.

„Всички ние вярваме, че правителството е възобновило политическия си ангажимент за изграждане на атомната електроцентрала в Белене, както и че към момента няма никакви правни пречки за осъществяването на този проект“, посочи председателят на Агенцията за ядрено регулиране.

До момента за АЕЦ „Белене“ са издадени заповед за одобряване на избраната площадка и разрешението за проектиране. Издаването на лиценз за одобряване на техническия проект не е завършено, но по тази фаза е свършена голям обем работа. 

„При практическото подновяване на действията за реализиране на проекта, процесът на лицензиране следва да продължи от фазата на одобряване на техническия проект на съоръжението, като се отчитат извършените досега действия“, обясни Костов.

Титуляр на издадените лицензи е Националната електрическа компания (НЕК). Именно националната компания може в момента да поиска възобновяване на лицензионната процедура.

Отчитайки решението на Министерски съвет от 29 юни 2018 година, може да се приеме, че намеренията на правителството са свързани с образуването на нова компания. Нейният капитал ще бъде формиран с участието на НЕК и бъдещия стратегически инвеститор, посочват от АЯР. Така новата компания ще наследи НЕК по отношение на лиценза.

Автор: Андреа Драганова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати