Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Айлин Секизкьок: 13 милиона души са засегнати след двете земетресения

Общество

Айлин Секизкьок: 13 милиона души са засегнати след двете земетресения

Айлин Секизкьок: 13 милиона души са засегнати след двете земетресения - Tribune.bg
Снимка:

В момента има двама български граждани, до които не можем да достигнем, изрази загриженост турският посланик у нас

„13 милиона души са засегнати след двете земетресения в Турция. България беше една от първите, откликнали на искането за помощ“, каза пред bTV посланикът на Турция в България Айлин Секизкьок.

„Страната ни преживява най-голямото бедствие за последното столетие. Загиналите са около 6000. Ранените - около 35 000. 6000 са срутените сгради. Площта, която е засегната, е над 100 000 квадратни километра - която е колкото територията на България. И два пъти повече от населението на България е броят на засегнатите хора - около 13 милиона души“, допълни тя.

„Една от първите страни, които оказаха помощ, е България, за което благодарим. Нови екипи ще бъдат изпратени с военни самолети, за което отново благодарим. Имаме нужда от нови екипи, от полева болница, от кухня. Освен, че България изпрати спасителни екипи, цялото българско общество се мобилизира да събира и изпраща помощи, за което отново благодаря на всички“, отбеляза турският посланик у нас.

„Оцелелите граждани, които биват изваждани изпод руините, да получават медицински грижи – това е най-голямото предизвикателство сега. Някои болници също бяха срутени. Турция има нужда от полеви болници. Изпращаме и транспортираме пострадали в други райони. 60 000 души работят на терен. 3000 души са от чуждестранните екипи, включително от България, които са дошли да се включат в спасителните работи. Измеренията на земетресенията са огромни“, обясни Айлин Секизкьок.

„Попитана дали има нейни близки, които да са сред загиналите или пострадалите, посланик Секизкьок отговори: „Нямам близки роднини, които са сред жертвите, но загубихме много обични наши колеги и приятели. Имаме и колега от посолството, чиито син и двама внуци загинаха, за жалост. Болката ни е много голяма, скръбта ни е огромна. Имаме и колега, който беше назначен в Хатай. В момента той е под руините и се опитваме да достигнем до него“, посочи тя.

„В момента има двама български граждани, до които не можем да достигнем. Няма нова информация за тях. Надявам се да бъдат намерени и да са живи и здрави. Молим се за тях“, изрази надежда посланикът на Турция.

„След земетресението през 1999 година беше въведен проект за градско трансформиране, който е насочен към безопасността на сградите на цялата територия. Сградите, които не са устойчиви, трябва да бъдат срутени, а на тяхно място да се изградят нови. Сериозен напредък е отбелязан по този проект. Продължават и кампаниите за повишаване на осведомеността. Турция е подготвена за земетресение, но не и за магнитуд 7,5 и 7,7 – това са две много силни земетресения. Това не се е случвало преди“, подчерта  тя.

„Възстановяването на разрушенията и зарастването на раните ще има голяма стойност, но ние ще се справим. Искам да подчертая нещо. Има големи кампании за събиране на средства в цяла България. Тези, които искат да окажат парична помощ, могат да го направят през посолството на Турция, Главното мюфтийство, Българския червен кръст и разкритите от ДПС пунктове“, разясни турския посланик.

„За финал искам да кажа нещо важно. Преди всичко благодаря на президента на България, на българската държава, на правителството и на всички длъжностни лица. Благодаря ви“, завърши посланикът на Турция Айлин Секизкьок.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати