Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. БАБХ извърши 1264 проверки в училищата в страната

Общество

БАБХ извърши 1264 проверки в училищата в страната

Снимка:

Възбранени са 18 кг храни от животински произход с неправилно съхранение и с изтекъл срок на годност

От началото на учебната година Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извърши 1264 проверки в страната при засилен официален контрол в училищните столове, бюфети и обекти по Закона за храните (ЗХ) на територията на училищата.

Възбранени са 18 кг храни от животински произход с неправилно съхранение и с изтекъл срок на годност. Издадено е едно разпореждане за спиране на цялата дейност на обект, регистриран по Закона за храните на територията на училище.

Установени са 54 несъответствия, за които са издадени 32 предписания в училищни столове и 22 предписания в обекти по ЗХ. Съставени са 8 акта за административни нарушения, санкциите за които са на стойност между 2000 и 4000 лв. Издадено е едно разпореждане за спиране на цялата дейност на регистриран по Закона за храните (ЗХ) обект на територията на училище в Област Стара Загора.

За периода 13-30.09.2021 година, инспекторите от „Контрол на храните“ при Областните дирекции по безопасност на храните (ОДБХ) провериха 552 обекта, в които се приготвя храна на място; 353 обекта, в които храната се доставя от фирми за кетъринг и 359 обекта в училищата, регистрирани по ЗХ (павилиони, лавки).

Целта на проверките беше наличните храни да отговарят на изискванията на Наредба № 2 от 20 януари 2021 година за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения; произход и правилно съхранение на суровини и храни; срокове на съхранение на храните; прилагане на противоепидемичните мерки във връзка с COVID-19 и други.

Най-честите констатирани нарушения са свързани с предлагане на храни, които не отговарят на Наредба № 2/2021 година; неправилно съхранение на храни; необявяване на алергени в храните; неспазване на противоепидемичните мерки от персонала и други.

БАБХ продължава проверките в учебните и в детските заведения по официален контрол през цялата година.  


Топ новини

виж още

Актуална тема