Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. БАБХ: Няма специални изисквания към продукти с насекоми, трябва да са обявени на латински език на етикета

Общество

БАБХ: Няма специални изисквания към продукти с насекоми, трябва да са обявени на латински език на етикета

БАБХ: Няма специални изисквания към продукти с насекоми, трябва да са обявени на латински език на етикета - Tribune.bg
Снимка:

След като преди седмица бе приета директива на ЕС, която позволи в различни хранителни продукти да може да се използва прах от смлени насекоми, от БАБХ разясниха какви са изискванията и какво ще контролират техните служители.

Името на съответното насекомо трябва да бъде изписано на латински език на етикета, обясни д-р Иван Генчев от БАБХ. "Нямаме информация да има продукти с насекоми на българския пазар. Ако има вложени, те трябва да бъдат обявени на етикета", заяви д-р Генчев в студиото на България Он Ер.

"Европейското законодателство индивидуално позволява разрешаването на нова храна. Когато тя се публикува в списъка на Европейската комисия, тогава има част, която се изписва задължително в кои храни може да бъде влагана", обясни той.

"Може да бъде влагана произволно от производителите, които са изрично упоменати", добави специалистът от БАБХ, като допълни, че тепърва прохождат производителите на насекоми като източник на протеини.

На въпрос дали производителят трябва да иска разрешение, ако иска да влага прах в насекоми, директорът на дирекция "Контрол на фуражите и страничните животински продукти" отговори, че е нужна регистрация, ако производството е специфично.

"Ако е свободна търговия от ЕС, не можем да я спрем като държава членка, разпространението е същото като в България. Ако е от трети страни, трябва продуктите да бъдат одобрени от ЕК и подлежат на строг граничен контрол. У нас каквито са изискванията за производителите на конвенционални храни, същите са и за новите храни", обясни д-р Генчев.

"Регистрите, които създава Агенцията по безопасност на храните, са по спецификация на Европейската комисия и там се включват предприятията съгласно тази спецификация. На този етап няма изискване за отделен регистър за тези, които влагат или не влагат. Производителят трябва да гарантира на потребителя, че това, което е вложил, го е обявил на етикета. В противен случай ще претърпи санкции, съгласно законодателството", коментира още директорът на дирекция Контрол на фуражите и страничните животински продукти.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати