Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. БАБХ откри огнище на инфлуенца по птиците в Плевенско

Общество

БАБХ откри огнище на инфлуенца по птиците в Плевенско

БАБХ откри огнище на инфлуенца по птиците в Плевенско - Tribune.bg
Снимка:

В обекта са били отглеждани около 99 000 птици

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) откри огнище на Високопатогенна Инфлуенца А (грип) по птиците в животновъден обект в землището на гр. Славяново, област Плевен. Инфекцията е установена в обект за отглеждане на кокошки носачки и е потвърдена от Национална Референтна Лаборатория по Инфлуенца и Нюкясълска болест по птицитев София.

Последното огнище на заболяването в България бе потвърдено преди 7 месеца (през юни 2020 г). В Европа за същия период са обявени 511 огнища на Инфлуенца тип А при домашни птици.

По отношение на огнището в гр. Славяново е издадена заповед на изпълнителния директор на БАБХ за обявяване и мерки за контрол на огнище на Инфлуенца по птиците.

В обекта са били отглеждани около 99 000 птици, като съмнението за заболяване сред тях е породено от повишена смъртност.

Предстои умъртвяване по хуманен начин и обезвреждане на останалите в животновъдния обект заболели и контактни птици, под официален надзор и по начин, недопускащ разпространяване на болестта.

Около птицефермата са определени: 3-километрова предпазна зона, в която попада гр. Славяново, област Плевен; 10-километрова наблюдавана зона - с. Мечка, с. Коиловци в община Плевен; с. Асеново, с. Дебово, с. Новачене, с. Бацова махала в община Никопол; с. Трънчовица в община Левски и с. Тотлебен в община Пордим.

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движения на домашни и други птици, яйца, продукти и странични животински продукти добити от тях, фураж за птици, и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в двете зони.

Агенцията по безопасност на храните напомня, че птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на Инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве при спазване на хигиенните правила за обработка на храни в домакинството.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати