Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. БАБХ предупреди за голям риск при онлайн търговията със свинско месо

Общество

БАБХ предупреди за голям риск при онлайн търговията със свинско месо

БАБХ предупреди за голям риск при онлайн търговията със свинско месо - Tribune.bg
Снимка:

Д-р Александра Митева: Това са прасета без произход

Началникът на отдел „Здравеопазване на животните“ в Агенцията по безопасност на храните, д-р Александра Митева предупреди в коментар по БНР да не се купува свинско месо от стопани, които го продават онлайн.

„Онлайн търговията – продажбата на месо или свине без произход, е страхотно невероятен риск. Потребителите не бих ги посъветвала да поемат такъв риск и да сложат на масата месо без документ за здравен статус“, апелира експертът.

Според д-р Митева ситуацията е сериозна и всички протоколи за положителни случаи на вирус на африканската чума по свинете са качени на сайта на Българската агенция по безопасност на храните/БАБХ/.

Макар вирусът да не е опасен за хората, остатъците от месото и опаковките са потенциална опасност за ново разпространение на заболяването, поясни експертът от БАБХ.

„Най-добрата превантивна мярка е термичната обработка на месото, тъй като вирусът има потенциал да се съхранява дълго време, както в природата, така и в месото“, коментира д-р Митева и допълни, че в необработено и замразено месо вирусът може да остане и шест месеца. Тя призова стопаните да се придържат към указанията за спешни превантивни мерки, защото страната ни следва да ограничи заболяването и щетите от него. От БАБХ напомниха, че вече има установени 5 големи индустриални ферми у нас, засегнати от африканската чума по свинете.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати