Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. БАБХ предупреждава: Пазарът е залят със съмнителни хранителни добавки

Общество

БАБХ предупреждава: Пазарът е залят със съмнителни хранителни добавки

БАБХ предупреждава: Пазарът е залят със съмнителни хранителни добавки - Tribune.bg
Снимка:

Заявленията за регистрация на нови хранителни добавки са по 1000 на месец. Хората злоупотребяват с тях, като ги използват за лечение на дискомфорт, трябва широка информационна кампания за използването им. Това стана ясно по време на кръгла маса на тема: „Хранителни добавки – изисквания за регистрация, търговия и контрол“, пише БГНЕС.

“Пазарът е залят от хранителни добавки, но не всички са регламентирани”. Това заяви д-р Галя Викьова, заместник изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Тя подчерта, че хранителните добавки са тежък сектор при тях. “Хранителните добавки по никакъв начин не трябва да носят на своя етикет надписа, че имат лечебен ефект”, припомни Викьова.

Виктория Дойчева, експерт в БАБХ, също поясни, че хранителните добавки не могат да имат лечебен ефект, а само допринасят за хранителния баланс. “Има много изисквания за етикирането, то трябва да е на български език, пакетиране и срок на годност, но новото е, че трябва да се упомене какъв % от регламента са витамините и минералите в добавката”, заяви Дойчева.

Тя разказа, че най-честите злоупотреби са лечение на симптомите на кашлица, облекчаване на дискомфорта, болка в ставите, както и използване на известни личности за реклама на хранителните добавки.

Д-р Камен Николов, също от БАБХ, коментира, че към днешна дата са подадени 5000 заявления за регистрация на хранителни добавки. “Около 1000 на месец са новите заявления за регистрация на хранителни добавки. Някои от тях се одобряват, други се отказват”, подчерта Николов.

Експертите на кръглата маса се обединиха около идеята за въвеждане на широкообхватна информационна кампания, с която да се защити бизнеса и да се предпазят хората.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети качество
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати