Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. БАБХ спря дейността на незаконния развъдник в Белослав, в който е родено чихуахуато Рая

Общество

БАБХ спря дейността на незаконния развъдник в Белослав, в който е родено чихуахуато Рая

БАБХ спря дейността на незаконния развъдник в Белослав, в който е родено чихуахуато Рая - Tribune.bg
Снимка:

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) разкри и спря дейността на незаконен развъдник за кучета в град Белослав, област Варна, в който е родено и чихуахуато Рая.

Историята на малкото кученце стана известна в социалните мрежи, след призив за спасяването му от Жан -Клод ван Дам. Актьорът направи петиция, след като стана ясно, че норвежкият орган по безопасност на храните ще евтаназира кученцето, ако не му бъде разрешено да се прибере в България. Българската агенция по храните не позволяваше това защото паспортът на малката чихуахуа бил невалиден. След апела и помощта на депутати, случаят беше разрешен благополучно. 

Започна и разследване. Агенцията сега е установила, че обектът не е регистриран като животновъден, собственикът е физическо лице и извършва развъдна дейност на кучета от породата чихуахуа без родословие, нелегално по интернет.

В постройки в частния имот на собственика инспекторите са открии общо 23 кучета - 17 възрастни за разплод и 6 малки. Животните са отглеждани в примитивни условия, без да се полагат за тях адекватни грижи и ветеринарномедицинско обслужване. Кучетата не са идентифицирани и ваксинирани, съгласно законодателството.

На собственика е издаден акт за незаконна развъдна дейност, съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВД).

Агенцията по храните връчи четири акта на ветеринарния лекар, издал фалшивите документи на кучето Рая. Констатираните нарушения на лекаря са липса на регистрация в БАБХ, употреба на идентификационни чипове с неясен произход и без да бъдат вписани в интегрираната информационна система на агенцията - ВетИС и издаване на фалшиви документи, както и липса на задължителен дневник на дейностите, извършвани в практиката на лекаря.

БАБХ търси съдействие от неправителствените организации, които да поемат грижите за кучетата от град Белослав и да съдействат за осиновяването им. Всички констатирани от контролния орган нередности и обстоятелства ще бъдат предадени на Прокуратурата за последващи действия по компетентност.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати