Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Бъдни вечер е! Един от най-светлите и важни семейни празници

Общество

Бъдни вечер е! Един от най-светлите и важни семейни празници

Бъдни вечер е! Един от най-светлите и важни семейни празници - Tribune.bg
Снимка:

На масата се слагат нечетен брой ястия, а трапезата не се вдига цяла нощ

На Бъдни вечер, денят преди Рождество Христово, се събираме около трапезата със семействата си, за да почетем един от най-важните и почитани християнски празници. Денят преди раждането на Христос е свързан с вековни традиции и се нарича още Суха Коледа, Малка Коледа, Крачун, Детешка Коледа, Мали Божич, Наядка.

Днес приключват четиридесетдневните коледни пости, които са започвали на 15 ноември.

На трапезата се слагат ястия, които трябва да са нечетен брой. Най-често се поставят 7 ястия, колкото са дните на седмицата или 9, колкото трае бременността на жените. Сред традиционните храни са – боб, лозови сарми, жито, ошаф, пълнени чушки с ориз или боб, содена питка, тиквеник, зелник, мед, орехи, плодове.

Празничната вечеря започва със запалване на свещ и тамян, като се прикадявала трапезата и цялата къща. Най-възрастният член на семейството разчупва питката, като първото парче се отделя и се поставя пред иконата на Богородица. Останалото от погачата се раздава на членовете на семейството - от най-възрастните към най-младите. Вярва се, че най-голям късметлия в дома ще е този, на когото се падне парата.

Според обичая никой не трябва да става от масата, докато трае вечерята. Всеки трябва да опита всички ястия, за да му върви през следващата година. Масата не се вдига цяла нощ.

Символ на младия Бог, който ще се роди, а също и на очакваното с него плодородие е бъдникът - дебело дъбово или крушово дърво, което домакинът на всеки дом трябва да отсече. Огънят и космическото дърво като връзка между небето и земята са в основата на всички чудеса тази вечер. Бъдникът се миросва за плодородие и добър живот.

В полунощ срещу Рождество Христово поверието разказва, че небето се отваря, настъпва светлина, която могат да видят само праведните, а желанията се сбъдват.

Празничната атмосфера от Бъдни вечер се преливала в нощната Коледа. Коледарите обикалят домовете и благославят техните стопани. Те обхождат домовете на групи, като тръгват винаги в източна посока. Във всеки дом изпълняват песни за прослава на стопаните и благопожелание.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още