Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. БАХБ: Над 300 кг колбаси са изтеглени заради листерия

Общество

БАХБ: Над 300 кг колбаси са изтеглени заради листерия

Снимка:

От Агенцията обаче нямат право да съобщят веригата или марката

300 кг. колбаси, внос от Германия, са заразени с листерия и ще бъдат изтеглени от пазара. Те са разпространявани от една търговска верига у нас, уточни за БТВ д-р Кремена Стоева, началник отдел „Контрол по храните“ в Българската агенция по безопасност на храните/БАБХ/.

От Агенцията обаче нямат законово право да съобщят веригата. Продуктите обаче са на фирмата Wilke от видовете: Салам пеперони слайс,  Aro Pizza salami,  Aro Peperoni salami и Shef Pizza Salami sliced в опаковки по 1 кг.

По думите ѝ това са четири вида нарязан и опакован колбас на една търговска марка. Сигналът е получен в БАБХ по системата за оповестяване на опасни случаи на храни и фуражи на единния европейски пазар. След сигнала са предприети незабавни мерки да бъдат свалени тези колбаси от продажба и да бъдат събрани и насочени за унищожаване. Някакви количества все пак са стигнали до крайния потребител.

„До този момент БАБХ няма оплаквания от граждани. Всички количества от опасния колбас в търговската мрежа са иззети и насочени за унищожаване. Призовават се гражданите да върнат закупената храна с листерия в обектите, където са я закупили“, напомни експертът.

Според д-р Стоева колбасите са заразени вторично, защото листерията е патоген, който се среща в околната среда и се получава вторично замърсяване. В Германия до момента има три смъртни случая след консумация на храни с листерия.

„Листерията е опасна, както всички други патогени, които предизвикват нарушения в човешкото здраве, като това зависи от индивидуалната устойчивост на всеки организъм, от количеството приет патоген и нещата са много специфични за всеки организъм“, допълни в заключение д-р Стоева.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема