Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Българин преплува легендарното езеро Лох Нес, за да спаси океаните

Общество

Българин преплува легендарното езеро Лох Нес, за да спаси океаните

Снимка:

Александър Сотиров плува в продължение на 17 часа при температура 14-16 градуса

Александър Сотиров успя да събере над 800 паунда за почистване на океаните от пластмасови отпадъци. “Необходимо е дНЕС!”, така Александър кръщава благотворителната си кампания във Фейсбук. С нея се опитва да помогне на организацията The Ocean Cleanup. За целта 24-годишният българин плува в продължение на 17 часа в ледените води на Лох Нес, като измина цялата дължина на езерото – 36 км, съобщава 24 часа.

“The Ocean Cleanup разработват мрежа с шамандури, които от теченията се движат по най-повърхностния слой на водата и събират пластмасите. Когато се напълнят, мрежите се изкарват на брега”, разказва Сотиров.

В момента такива мрежи има по бреговете на Калифорния. Любопитен факт е, че във всеки от океаните има по един голям въртоп от пластови отпадъци, които се събират от теченията и са с диаметър от няколкостотин километра

Само за 3 месеца Александър успява да събере над 800 паунда.  Първоначалната му цел е 500 паунда, а 90% от дарителите са българи.

“Исках да направя нещо, което е по-голямо от мен самия. От много време имах желанието да се тествам, като в началото идеята ми беше да преплувам Ламанша”, казва младият българин.

Той разкрива, че една от големите му пречки да преплува европейския проток са високите такси. За да се осъществи подобно начинание, трябва да се плати за спасителна лодка, която да те придружава, както и за членство в Британската асоциация за плуване в отворени води, в която е задължително да се запишеш, ако искаш да преплуваш Ламанша.

„Назначават ти рефер, който следи да не те дърпат, дали си с правилен бански. Общо щеше да ми излезе около 3600 паунда”, споделя  ентусиастът.

Но това не го спира да продължи да търси достоен по трудност за преплуване водоем. Така се спира на легендарното езеро. Оказва се, че Лох Нес е по-трудно препятствие от Ламанша заради сладката вода, температурата и липсата на приливи, които ти помагат със скоростта.

Александър плува от съвсем малък. До 12-годишен тренира и се състезава. За да преплува Лох Нес обаче, се подготвя едва два месеца. Тренира в бивша кариера в околията на Бирмингам, която е превърната във водолазен център с дълбочина около 30 м.

Избира за дата на изпитанието 25 юли, като помощен екип е само неговия брат. През цялото време той го придружава с кану.

Двамата влизат в езерото в 8 часа сутринта, когато водата е едва 14 градуса. В рамките на няколко часа Александър е между живота и смъртта. Той усеща, че изпада в хипотермия. Бързо превъзмогва затрудненията, а в най-топлите часове на деня температурата на водата достига 16 градуса. Единствената храна, която приема, са желирани бонбони и спортна въглехидратна напитка, които брат му му дава по време на почивките.

Въпреки всички трудности и умората, която в един момент чувства, успява да издържи до края. Изпитанието приключва в 1,15 часа след полунощ на следващия ден.

“Предполагах, че ще ми отнеме между 12 и 15 часа. Никога не бях плувал такава дистанция. Най-дългото ми плуване дотогава беше 18 км”, разказва Александър.

Той е роден в София, но от 8 години живее в Бирмингам. Там заедно с брат си управляват бизнес за виртуална реалност.  

 

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мрежата

виж още