Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Българите избраха Турция и Египет за празниците

Общество

Българите избраха Турция и Египет за празниците

Снимка:

Българите избраха предимно Турция и Египет за празниците. Това съобщава сайтът за туризъм  Travelnews.

Туроператорите отчитат значителен ръст на българските туристи зад граница през коледните и новогодишни празници в сравнение с миналата година. Над 5000 човека са предпочели чартърни и самолетни програми в чужбина, а автобусните екскурзии са още толкова. Данните са на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение Бъдеще за туризма“ (ОБТ). Във вътрешността на страната ще има около 560 000 пътувания, показват данните на Института за анализи и оценки в туризма.

Въпреки това пътуванията са далеч по-малко от тези преди преди пандемията през 2019 г. Европа продължава да е на практика затворена заради редицата рестрикции, както и забраната неваксинирани да влизат в страните от ЕС.

Най-голям интерес за коледните и новогодишни празници има към Египет и Дубай, заяви Невена Николова, управител на „Дрийм холидейс“. Следват Йордания и Малдиви. Завръща се интересът към Тайланд въпреки високите изисквания и усложненото вадене на визи.Тайланд беше най-посещаваната далечна страна през 2019 г., когато е посетена от над 46 000 българи.

Туроператорът „Абакс“ има най-много чартъри покрай празниците до 10 дестинации, казва Георги Пасев, маркетинг мениджър на компанията. От тях 5 са до Кайро и Хургада с полети от София и един от Варна, Шарм Ел Шейх, Йордания, Анталия (Турция), Албания, Тунис. Само при тях има над 900 българи по програмите за Египет.

Малдиви, Доминикана и Мексико са търсените дестинации в „Аква тур“, казва управителят на компанията Румяна Юксел. В Малдивите и Мексико за празниците трудно се намират места в хотелите. Цените на Малдивите тази година не са ниски и започват да се връщат към старите високи стойности, подчерта Юксел.

Същата тенденция очертават и от „Онекс тур“. Велизар Димитров, маркетинг мениджър в туроператора, казва, че най-много туристи има за Доминикана, Шри Ланка, Малдиви и Турция, като за празниците имат 1000 туристи.

По автобусните програми на туроператорите за чужбина най-много туристи ще има в Турция, Сърбия, Северна Македония и по-малко в Гърция.  


Топ новини

виж още

Актуална тема