Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Българите пак отчаяни като при световната криза преди 13 години

Общество

Българите пак отчаяни като при световната криза преди 13 години

Българите пак отчаяни като при световната криза преди 13 години - Tribune.bg
Снимка:

46% от анкетираните у нас имат лоши очаквания за следващите 12 месеца

Редовното изследване на потребителите, направено от Националния статистически институт, показва, че през първото тримесечие на 2022 година отчаянието и песимизмът от икономическото положение се доближават, а по някои показатели дори надминават състоянието отпреди 13 години, пише „24 часа“. 

През 2009 г. отражението на световната финансова криза стигна и до България и десетки хиляди изгубиха работата си, а много бизнеси се озоваха в безизходица. Тогава за разлика от сега започна и покачване на лихвите по кредитите и много хора усетиха повишаване на месечните вноски по тях, нещо, което днес не се случва.

Идентичното изследване на статистиката тогава показва, че през цялата 2009 година между 45 и 53% от българите оценяват общото икономическо положение като лошо. В момента такава оценка дават 41,4% от анкетираните 1232-ма българи.

Собственото и на семействата си финансово положение е оценявано като лошо от 38,2% от българите през 2009 година. В момента такава оценка дават 39,4% от анкетираните.

По-лоши спрямо 2009 година са и очакванията какво ще се случи с финансовото състояние на семейството през следващите 12 месеца. През 2009 година негативните очаквания са обхванали 30,7% от българите, докато сега – 32,2%.

Несигурността какво ще се случи с общото икономическо положение на страната в близко бъдеще, т.е. в следващите 12 месеца, обаче е много по-голяма сега, отколкото е била в разгара на кризата.

През 2008 и 2009 година негативните очаквания за бъдещето постепенно са се увеличавали, като първоначално, когато рухнаха няколко големи американски банки и малцина предполагаха какво ще се случи със световната икономика, песимизъм за бъдещето са изразявали между 19 и 21% от българите.

Постепенно през 2009 година този песимизъм обхвана 39% от хората, като през следващите години постепенно намаляваше.

В момента положението се оценява като много по-тежко - 46% от анкетираните у нас имат лоши очаквания за следващите 12 месеца.

При оценките за инфлацията нещата изглеждат малко по-различно. Когато кризата обхвана и България през 2009 година, инфлацията от предишната година постепенно започна да затихва, за да изчезне напълно към началото на 2010 година, а през следващите 2-3 години имаше дори дефлация.

Затова оценките на хората трябва да се сравняват с 2008 година, когато инфлацията бе малко по-висока от сегашната.

Тогава 86% от анкетираните са оценявали повишаването на цените през предишните 12 месеца като твърде високо. Сега такава оценка правят 76% от анкетираните.

Прогнозите, които обикновените хора правят за инфлацията през следващата една година, в момента са малко по-умерени, отколкото през 2008 година.

Тогава в течение на цялата година между 50 и 60% от българите са очаквали висока инфлация, докато сега това са очаквания само на 40% от анкетираните.

По отношение на очакванията за развихряне на безработица днес нещата изглеждат далеч по-оптимистични, отколкото преди 13 години.

Към първото тримесечие на тази година едва 24,9% от българите се опасяват, че ще останат без работа, докато през 2009 година от това са се страхували над 60% от разпитаните. През октомври 2009 година процентът е стигал дори 67,8%, а точно това бе периодът, когато безработицата наистина бе достигнала рекордни стойности.

Потребителските нагласи на българина в момента са доста негативни, например 73,8% от анкетираните смятат, че сега не е време да се правят дори дребни ремонти вкъщи.

90,6% смятат, че сега не е и моментът да се дават пари за купуване на апартамент или къща, а 75,6% - да се купува кола.

Тези нагласи се влошават постепенно през последните няколко месеца, но за отбелязване е, че цифрите са били почти същите и през периода 2008-2010 година.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети
Кой е вашият кандидат за кмет на София?
Покажи резултати Скрий резултати