Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. България експулсира предстоятеля на руската църква в София, както и още двама свещеници заради шпионаж

Общество

България експулсира предстоятеля на руската църква в София, както и още двама свещеници заради шпионаж

България експулсира предстоятеля на руската църква в София, както и още двама свещеници заради шпионаж - Tribune.bg
Снимка:

Митрофанова: Възмутени сме от факта и формата на взетото от решение

Със заповед на председателя на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) са наложени принудителни административни мерки „експулсиране", „отнемане правото на пребиваване" и „забрана за влизане в Република България" за период от пет години на трима чужди граждани. Това съобщават от ДАНС. Мерките са по отношение на Н. З. – гражданин на Руската федерация, Е. П. – гражданин на Беларус, В. Б. – гражданин на Беларус.

Мерките са наложени във връзка с извършвана от тях дейност, насочена срещу националната сигурност и интереси на Република България, посочват от ДАНС.
Придобити са данни за действия на посочените лица, свързани с реализацията на различни елементи от хибридната стратегия на Руската федерация за целенасочено оказване на въздействие върху обществено-политическите процеси в Република България в полза на руските геополитически интереси. 

По-рано руското посолство у нас съобщи, че българските власти експулсират архимандрит Васиан, настоятел на Подворието на Руската православна църква в София."Българските власти считат отец Васиан за заплаха за националната сигурност", посочват руските дипломати.

Архимандрит Васиан (Змеев) е назначен за настоятел на Подворието на Руската православна църква в София на 7 март 2018 г. по решение на Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил.

Елеонора Митрофанова заяви пред ТАСС, че свещениците от Руската православна църква са били извикани в миграционната служба, където им е било казано, че представляват заплаха за националната сигурност на България и трябва да напуснат страната още днес.

„След това те били отведени до домовете им, за да могат да съберат вещите си, след което ще бъдат отведени до църквата и след това до границата със Сърбия"“, каза тя.

„Това е безпрецедентно събитие, църквата е отделена от държавата и е непонятно как духовници могат да заплашват националната сигурност“, допълни посланикът. Според нея много енориаши ходят в Руската църква в София и подобно събитие е „падане в бездната“.

„Можем да кажем, че те просто се изплюха в лицето на нашата църква", отбеляза Митрофанова.

По-късно в страницата на посолството на Русия се появи текст с коментар на ситуацията:

„На 21 септември т.г българските власти предприеха груби, фрапантни действия за експулсиране на настоятеля на Подворието на Руската православна църква в София архимандрит Васиан и двама служители на църквата „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“.

Възмутени сме от факта и формата на взетото от българската страна решение. Очевидно е, че сегашното ръководство на България си е поставило задачата да разруши не само обществено-политическите, културните и хуманитарните връзки между нашите държави, но и да скъса отношенията между сестринските Руска и Българска православни църкви и да озлоби руския и българския народи един срещу друг. Особено показателно е, че тази стъпка беше направена на празника Рождество на Пресвета Богородица – свещен и чист ден за вярващите на Руската православна църква.

‼️ Подчертаваме, че отговорността за стремглавата деградация на двустранното взаимодействие лежи изцяло върху българската страна“, пишат от посолството. 

Припомняме, че трима дипломатически служители на руското посолство в Скопие и един свещеник от Руската православна църква са били обявени в петък – 15 септември, за нежелани от властите в Северна Македония заради шпионска дейност и те трябва да напуснат страната.  Руският свещеник е предстоятел на руската църква в София. Това съобщи съпредседателят на Демократична България Атанас Атанасов в "Говори сега" на БНТ. По думите му въпросният свещеник се опитвал да внесе разкол в македонската църква.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати