Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. България и Гърция – най-демократични на Балканите

Общество

България и Гърция – най-демократични на Балканите

България и Гърция – най-демократични на Балканите - Tribune.bg
Снимка:

Норвегия и Исландия водят в класацията, на дъното са Конго и Северна Корея

България и Гърция са най-демократичните страни на Балканите, сочи Световният индекс на демокрацията 2020. В класацията, съставена от „Икономист интелиджънс юнит“ (EIU), се подчертава, че „2020 г. е много лоша година за световната демокрация“.

Нашата страна е на 52 място с 6,71 точки като изпреварва далеч всички свои съседи, включително Румъния, която е на цели 10 позиции след нас.

Оценката за работата на българското правителство е 5.71, която е по-висока, отколкото оценката за работата на съседните правителства: Румъния, Сърбия и Албания с 5.36. Участието на българите в политическия живот е оценено с 7.22, което е доста висока оценка. По отношение на избирателния процес ние сме на едно ниво с Полша – 9.17.

Въпреки това ние попадаме в категорията на така наречените „демокрации с дефекти“ – каквито са още Франция, САЩ, Португалия, Италия, Израел и мн. др.

Любопитно е, че ние сме с едно място преди най-голямата демокрация в света – Индия, която е 53. За сравнение Хърватия е на 59 място, което дели с Гана.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати