Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. България с втората най-висока допустима скорост в Европа

Общество

България с втората най-висока допустима скорост в Европа

България с втората най-висока допустима скорост в Европа - Tribune.bg

Пред нас е само Германия, където препоръчителната скорост е 130 км/ч., но реално ограничение няма

Интересна разбивка на максималната скорост по пътищата предложиха от Европейската комисия.

„Знаете ли каква е максималната допустима скорост по европейските пътища? В разгара на летните ваканции и пътувания ви напомняме, че всяка страна членка на ЕС има собствени разпоредби, с които трябва да се съобразяваме преди да настъпим газта“, пишат от представителството на ЕК в България.

Страната, в която се кара най-бързо на континента, е Германия. По немските магистрали препоръчителната скорост е 130 км./ч. Реално ограничение обаче няма, затова не е изключение и карането с над 200 км./ч., което не подлежи на санкции и се практикува масово.

България е с втората най-висока скорост в Европа – ограничение от 140 км./ч., което в много случаи не се спазва от шофьорите. 140 км./ч. е ограничението само в още една страна – Полша.

В повечето Европейски страни не трябва да се кара с повече от 130 км./ч. като има и изключения, като например Белгия, Испания и Португалия, където максимумът е 120 км./ч.

Има и по-необичайни примери като например Естония – в страната максималната скорост е 110 км./ч., но само през лятото. През останалите сезони не трябва да се превишава 90.

В Нидерландия ограничението е 120-130 км./ч., но единствено вечер. През деня, когато е натоварено движението, е 100 км./ч.

В Кипър максималната скорост е 100 км./ч., а в Малта – 80.

Пълна информация за ограниченията на скоростта по държави, в зависимост от категорията на превозното средство, типа пътища, сезона и часовия диапазон, можете да намерите тук.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Европа
Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети