Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. България се прекланя пред подвига на Ботев

Общество

България се прекланя пред подвига на Ботев

Отбелязваме 145 години от гибелта на поета-революционер

На втори юни България се прекланя пред подвига на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на родината.

В 12 часа сигнал на сирени ще призове за общонационална почит към паметта на Ботев и героите от национално освободителните борби.

В цялата страна ще се проведат възпоменателни чествания и церемонии по поднасяне на венци и цветя пред паметниците на поета - революционер.

Всяка година на този ден родолюбиви българи изкачват връх Околчица, където се провежда традиционното всенародно поклонение. Ограничителните мерки са причината и тази година на върха да няма официална програма. Преди сирените в подножието на  паметника на Околчица ще бъдат поднесени венци и цветя на признателност.

По повод 145-годишнината от гибелта на Христо Ботев, в родния град на поета революционер - Калофер, ще се състои митинг поклонение. От Националния музей „Христо Ботев“ с военни почести ще бъде изнесено знамето на Ботевата чета.

Преди това от Националния музей „Христо Ботев“ с военни почести ще бъде изнесено знамето на Ботевата чета.

Празникът за пръв път се отбелязва във Враца и Пловдив през 1884 г., а официално на 2 юни се прекланяме пред Ботев и паметта на героите ни от 1901 г. насам.

Денят на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България е обявен с решение на Министерския съвет от 31 май 1993 г.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още