Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. България се прекланя пред подвига на Васил Левски

Общество

България се прекланя пред подвига на Васил Левски

България се прекланя пред подвига на Васил Левски - Tribune.bg

146 години от обесването на Апостола на свободата

Навършват се 146 години от обесването на Васил Левски. Героят, останал в българската история като Апостола на свободата, е бил убит от османската власт през 1873 г.

След смъртта си революционерът и идеолог на освободителните борби се превръща в национален символ. Той пада в освободителната борба едва 35-годишен, без да доживее да види реализирана мечтата си за свободна България.

След залавянето си в края на 1872 Левски е подложен на 6 разпита, по време на които поема цялата отговорност за подклаждане на революцията и не издава никого.

„Ако спечеля, печеля за цял народ – ако загубя, губя само себе си“ - тази фраза се е превърнала във символ на делото на Апостола.

Днешният ден ще бъде отбелязан с редица събития в цялата страна.

В 9 часа в храм „Св. Богородица“ в родния му Карлово ще бъдат отслужени архиерейска света Литургия и панихида в памет на Апостола. От 11 часа ще се състои възпоменателен митинг-поклонение на площад „Васил Левски“, ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника му, след което ще тръгне шествие до родната му къща.

От 11 часа на бюст-паметника на Васил Левски на бул. „Васил Левски“ в столицата ще се състои ритуал по полагане на венци и цветя по повод 146 гoдини от обесването на Апостолa на свободата. В 18 часа на същото място ще се проведе и възпоменателна церемония.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати