Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. България ще поиска екстрадицията на лицето, атакувало родни сайтовете

Общество

България ще поиска екстрадицията на лицето, атакувало родни сайтовете

България ще поиска екстрадицията на лицето, атакувало родни сайтовете - Tribune.bg

Очаква се България да поиска екстрадицията лицето, което е установено като извършител на хакерската атака, която през уикенда блокира сайтовете на 14 държавни институции у нас.

Вчера зам.-главният прокурор Борислав Сарафов обяви, че разследващите знаят пълните данни за самоличността на лицето, както и точния адрес, но са скептични за екстрадицията, защото лицето се намира в Руската федерация. По време на хакерската атака са направени неуспешни опити за блокиране на достъпа до над 10 сайта на държавни институции, както и сайтовете на медии, телекомуникационни компании, летища и банки.

„Дали лицето ще бъде предадено е решение на компетентните органи на друга държава. Ако не получим съдействие от тях, за българските съдебни власти има възможност за задочна неприсъствена процедура по съдене и търсене на наказателна отговорност от лицето, за което сме събрали доказателства, че е извършител на престъплението“, обясни пред бТВ говорителят на СГП Десислава Петрова.

„Има информация за сайта на Летище Бургас, който временно е бил недостъпен около 13 часа на 15 октомври. Към момента е установена самоличността на едно лице, за което има данни, че е съпричастно към извършеното престъпление, но се работи по проверка и установяване на още близо 150 лица“, добави тя.

Наказанието за компютърни престъпления може да достигне до 12 г. лишаване от свобода, максималният размер глоба е до 30 000 лв.

Системата за киберсигурност е реагирала, защити са сработили и затрудненията за достъп до атакуваните сайтове са били минимални. Няма нанесени щети, не са изтекли и лични данни, уверяват институциите.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати