Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. България спря преноса на газ до няколко страни заради авария на газопровод

Общество

България спря преноса на газ до няколко страни заради авария на газопровод

Снимка:

Това се е случило около 03.00 ч.

Тази нощ около 03.00 ч. е възникнала авария по газопреносната мрежа на „Булгартрансгаз“ ЕАД в района на село Ветрино, съобщават от компанията на сайта си.

Разкъсан е участък от стария газопровод за пренос на природен газ за Румъния, като доставките за България са осигурени.

От 03.15 ч. автоматично е спрян преносът на природен газ за Румъния, а от 07.00 ч. са преустановени доставките по направлението Сърбия-Унгария. След 08.00 ч. е възстановен частично преносът за Румъния.

Пострадали хора няма, нанесени са само материални щети.

Според изпълнителния директор на „Булгартрансгаз“ ЕАД  - Владимир Малинов, няма опасност за населението.

„Тази нощ в 03.03 ч. системата за автоматична защита на газопровода се е задействала в следствие на намаляване на налягането. Към 03.15 ч. спряхме газоподаването за Румъния и в 07.00 ч. по направлението Сърбия-Унгария. Става въпрос за стар газопровод, строен в периода 1986-1988 г.”, обясни той.

От Районната прокуратура във Варна съобщиха, че в момента тече разследване на инцидента. Поради фактическа и правната му сложност, то е възложено на следовател от Окръжния следствен отдел на Варна. Към момента се извършват разпити на свидетели, тече и оглед на местопроизшествието. Административният ръководител на Окръжна прокуратура-Варна Красимир Конов е на мястото на инцидента.  


Топ новини

виж още

Актуална тема