Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. България в дъното на ЕС по съхранение на газ преди зимния сезон, само Латвия е след нас

Общество

България в дъното на ЕС по съхранение на газ преди зимния сезон, само Латвия е след нас

България в дъното на ЕС по съхранение на газ преди зимния сезон, само Латвия е след нас - Tribune.bg
Снимка:

На 15 октомври държавите членки трябва да представят докладите си напредъка им по плана за пестене на енергия

България се намира в дъното на европейските държави по съхранение на газ преди зимата. Страната ни е на предпоследно място според данните на Асоциацията на европейските оператори на газохранилищата. България е с малко над 61 процента като само Латвия е след нас.

 

Асоциацията на европейските оператори на газохранилищатаАсоциацията на европейските оператори на газохранилищата

Отличниците по съхранение на газ са Португалия, Полша и Франция. Средното ниво на европейските газови хранилища вече надминава 80%. Но и сред първенците има проблеми, защото Франция, например, е с над 91 процента пълни хранилища, но от днес е със спрени доставки от „Газпром”, отбелязва бТВ. Официално, според руската компания, защото не си е платила всичко от миналия месец.

Неофициално в Париж се коментира обаче, че е заради позицията ѝ към войната в Украйна.

ЕК настойчиво напомня, че съхраняваните количества газ в дадена страна не са за ползване само на нейна територия, а могат солидарно да бъдат преразпределяни и за други. Всички държави членки са приели общата европейска цел за освобождаване от зависимостта от руски газ, коментира Брюксел и очаква конкретни мерки.

„На 15 октомври държавите членки трябва да представят докладите си напредъка им по плана за пестене на енергия, приет през юли. Това ще се прави на всеки два месеца. Планът влезе в сила на 9-ти август, затова през октомври чакаме първите конкретни резултати”, каза говорителят на ЕК Тим Макфий.

След Германия, Гърция, Испания, Италия, Румъния, сега и Белгия взима спешни мерки за пестене на енергия с ограничаване на отоплението в обществените сгради и с намаляване на уличното осветление.

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети