Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Българска лекарка в САЩ: Ваксинирах се, имах за кратко леки странични ефекти

Общество

Българска лекарка в САЩ: Ваксинирах се, имах за кратко леки странични ефекти

Българска лекарка в САЩ: Ваксинирах се, имах за кратко леки странични ефекти - Tribune.bg
Снимка:

Ваксината контролира вируса по-много начини, ефективността на одобрените е 95%, заяви д-р Петър Марков

Д-р Катя Илиева, която живее и практикува в Чикаго, обяви пред Нова телевизия, че е сред медицинските лица, на които вече е поставена ваксината срещу коронавирус, която очакваме да пристигне в България.

„В нашата болница ваксината започна да се раздава първо на работещите в Бърза помощ, на тези от интензивната грижа, след това на тези, които се занимават с обслужване на дихателни пътища и след това стигна и до лекарите като мен“, обясни д-р Илиева.

По думите ѝ всичко е много добре организирано и разделено на етапи. „Всеки чака покана по електронната поща. Записва си час и ваксината му се поставя. След това е под наблюдение 15-30 минути“, разказа още Катя Илиева.

„Аз бях под наблюдение 30 минути, тъй като изпитах сърцебиене, малко ми се завъртя главата, получих стягане в гърдите, но кръвното ми налягане, пулсът, кислородът – всичко беше много добро. Излязох от кабинета в много добро състояние“, разказа тя.

И допълни: „От 800 души при нас, при трима е имало такива леки странични ефекти.

Това, което аз изпитах, не вярвам да е алергична реакция. Това са някакви реакции на органите, за които още нямаме представа, само ги докладваме, за да може да се води статистика.“

Тя уточни, че сега очаква втората доза на ваксината.

Лекарката заяви, че е от късметлиите, защото не е имала пациент, който много тежко да е прекарал вируса и съответно да е загубил живота си в битката. „Работя в много добре оборудвана болница, полагаме грижи от най-високо ниво за пациентите с коронавирус“, обясни още д-р Илиева.                                                      

На 20 и 21 септември бяха открити първите представители на новия мутирал вирус, и да – той е нов вирус. РНК вирусите мутират, това не е учудващо. Той мутира от самото му влизане в човешката популация от януари, въпросът е как той мутира и до какво водят тези мутации.

Това, което буди загриженост, е броят на тези мутации в този вирусен вариант – те са много повече от това, което можем да очакваме,

и фактът, че много от тези мутации са концентрирани в т.нар. „спайт протеин“, който е ключов за заразяване от вируса на клетките. Това заяви пред БНР епидемиологът д-р Петър Марков, преподавател в Лондонското училище по тропическа медицина.                                

Според Марков тези мутации са важни за функционирането на вируса и те променят състава на протеина, който кодират.

По думите му повечето мутации са тихи, тези не са такива, което прави ситуацията необичайна. Но реакцията във Великобритания не е закъсняла.

„Те откриха мутацията, след като ежедневно се четат вирусни геноми и това влиза в база данни, където се анализират, а Великобритания е лидер в тази практика“, посочи д-р Марков.

„Засега е неизвестно защо имаме такъв необичаен вирус, който бързо еволюира, вероятно в миналото - преди месеци, е заразил човек с много слаб имунитет - подтиснат или дефицитен, и това е довело до дълга и хронична инфекция и така вирусът е еволюирал“, допълни Марков

По отношение на ваксините Петър Марков заяви, че тези мутации няма да се отразят на ефективността на готовите вече ваксини.

„Няма нищо притеснително в бързината, с която се изготвиха новите ваксини за коронавируса, защото методите за разработване са известни отдавна на науката за други различни вируси и патогени. А новата ваксина не е е одобрена за хора под 16 години, защото тя не е тествана върху деца.“

Марков посочи, че той ще се ваксинира веднага след като му се предложи.

„Аз бих посъветвал хората да следят за ефективността на ваксините и да търсят надеждни източници за новите ваксини, които са с 95 на сто ефективност“, заяви епидемиологът.                                      


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети